Isteni körtekompót, ahogy a nagyi készíti – Így marad roppanós a gyümölcs

körtekompót cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ősz gyümölcseiből isteni kompótokat készíthetsz, amelyeket magában is kanalazhatsz, de húsok mellé is csodásak lesznek.

Nem vitás, hogy a friss körténél nincs finomabb, de lassan vége az ősznek is, és lassan véget ér minden hazai gyümölcs szezonja. Aggodalomra semmi ok, a legtöbbet elteheted lekvárnak, de ha inkább egészben szeretnéd harapni a gyümölcsöt, akkor készíts belőlük befőttet.

Az egyik legnépszerűbb őszibarackból készül, ha ezeket a lépéseket követed, biztosan nem lesz plöttyedt. Ha pedig nem tudsz dönteni, milyen gyümölcsöket szeretnél eltenni, akkor ezt a vegyes kompótot készítsd el, amelybe minden őszi kedvencedet beleteheted. 

Ez a körtekompót is egyszerűen készül, csak arra figyelj, hogy egészséges, roppanós gyümölcsöt használj hozzá. 

Házi körtekompót

körtekompót recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 kilogramm körte
  • citromos víz
  • 300 gramm cukor
  • 1 liter víz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 10 darab szegfűszeg
Recept idők

Elkészítés:

A körtéket alaposan mossuk és hámozzuk meg, majd negyedeljük fel. A magházukat is távolítsuk el. Tegyük őket citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. 

A befőttesüvegeket sterilizáljuk, majd az így megtisztított üvegekbe jó szorosan, állítva pakoljuk bele a gyümölcsöket. Tegyünk mindegyik üvegbe egy-két darab szegfűszeget és egy csipet fahéjat.

Egy edénybe öntsük bele a vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. A szirupot töltsük az üvegekbe úgy, hogy ellepje a körtéket. Zárjuk le a befőttesüvegeket. 

Egy tepsit töltsünk meg annyi vízzel, hogyha beletesszük az üvegeket, a háromnegyedükig érjen a folyadék.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, tegyük be az üvegeket, a víz gyöngyözésétől kezdve 30 percig főzzük a gyümölcsöt. Hagyjuk kihűlni a sütőben az üvegeket. Utána tegyük őket hűvös helyre. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük