A házi leveskocka adalékmentes és valódi ízbomba – Gyorsabban elkészül, mint az alaplé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Még finomabb lesz a húsleves, ha házi leveskockával főzöd, az otthon készített biztosan egészséges.
Biztosan te is ettél már gyerekkorodban „leveskockalevest”, amelyben az intenzív sós ízen kívül semmi mást nem lehetett érezni. Sajnos a bolti kockák tele vannak adalékanyagokkal, amelyek nem tesznek jót az egészségednek. Ezek helyett inkább készíts alaplevet, amely egyfajta koncentrált csont- és zöldségleves, ez nemcsak az ételeket teszi finomabbá, hanem az immunrendszeredet is erősíti, és tele van kollagénnel is. Az alaplevet akár megmaradt zöldségekből, sőt azok héjából is elkészítheted. Rengeteg étel alapja lehet, többek között a krémleveseket is finomabbá teszi, ahogy ezt a brokkolikrémlevest is.
Az alaplé főzése időigényes, de az a szerencse, hogy leveskockát is tudsz készíteni házilag. Gyakorlatilag egy zöldségpürét képzelj el, amelyet egy kis olajon megdinsztelsz, fűszerezel, és utána lefagyasztasz. Fagyasztás után tetszőleges kockákra vághatod, bezacskózhatod, majd felhasználhatod, nagyon praktikus. A házi leveskockát tárold mélyhűtőben, hiszen miután semmi adalékanyag és tartósítószer sincs benne, a szabad levegőn megromlik.
Házi leveskocka
Hozzávalók 30 adaghoz
- 2 szál fehérrépa
- 3 szál szárzeller
- 200 gramm kelkáposzta
- 0.5 darab zeller (kicsi)
- 2 fej vöröshagyma (kicsi)
- 50 gramm petrezselyem- és zellerzöld
- 1 tk kakukkfű (szárított)
- 1 teáskanál majoránna (szárított)
- 3 darab babérlevél
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100 milliliter víz
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsuk, pucoljuk meg, vágjuk össze, majd aprítsuk össze. Egy lábasban melegítsünk olajat, majd kezdjuk el rajta dinsztelni az aprított zöldségeket. Sózzuk, morzsoljuk rá a fűszereket, tegyük bele a babérlevelet, öntsük fel vízzel, és időnként megkeverve pároljuk 30 percig. Hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel pürésítsük.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és oszlassuk el rajta a masszát. Fedjük le egy másik sütőpapírral, majd nehezéknek tegyünk rá még egy tepsit. Tegyük mélyhűtőbe 2-4 órára, majd éles késsel kockázzuk fel, és tegyük a hűtőbe dobozokban.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors