Fahéjas meggybefőtt télire: tartósítószer nélkül készül
A házi meggybefőtt készítésénél csak hibátlan szemekkel dolgozz, és az üveg tisztaságára is nagyon figyelj!
Ha lekvárt főznél, érdemes kicsit vagányabb ízkombinációkat kipróbálni. Az almának a fahéj vagy a gyömbér a párja, az epernek a bazsalikom vagy az ibolya, a meggyet pedig rummal vagy mákkal érdemes házasítani. Az így készült lekvár ellenállhatatlan, remekül illik süteményekbe, de egyszerűen joghurtra vagy fagyira csorgatva is mennyei.
A házi lekvár készítésénél a lekvárzselésítő kihagyhatatlan: mivel sokkal kevesebb ideig főnek a gyümölcsök, a vitamin-, ásványianyag-tartalmuk is jobban megmarad. A lekvár állagát érdemes ízlés szerint alakítani, botmixerrel teljesen simára is lehet turmixolni, ha úgy tetszik. Ha pedig nem kapsz meggyet, cseresznyével is működik a recept, vagy fele-fele arányban.
A meggyet mossuk meg és magozzuk ki. A kétharmadát turmixoljuk le, majd forgassuk egybe az egész szemekkel, a zselésítővel, cukorral és a mákkal. Ezután alacsony láng felett forraljuk fel, majd forrás után főzzük még 5 percig.
A lekvárt töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a tetejét, utána állítsuk a fejére az üveget 5-8 percre.
A lekvárokat száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd sötét, hűvös helyen tároljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu