Házi müzli: feleannyiba kerül, mint a bolti, és sokkal finomabb

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Jó müzli nem terem minden bokorban, sőt: nagyítóval se nagyon találni ilyet, már csak ezért is nagyon megéri saját keveréket gyártani otthon

A bolti müzlikkel szinte mindig csak a baj van. Ha finom, akkor az a gond vele, hogy kiderül: tele van cukorral vagy olyan puffasztott pelyhekkel, amik nem igazán számítanak bele a teljes értékű gabona kategóriájába.

Ha pedig cukormentes és teljes értékű gabonából készül, akkor általában zabpehelyből áll az egész, amit itt-ott tarkít egy-egy szem mazsola. Ezek a verziók viszont unalmas, száraz fájdalmak, amiktől az ember életkedve is elmegy. Valószínűleg ezek a termékek veszik el az átlagember kedvét attól, hogy müzlivel indítsa a napot, pedig egy jó keveréknél nem létezik laktatóbb és finomabb reggeli.

A jó müzlikeverék színes, gazdag, a pelyhen túl rengeteg különböző mag és aszalt gyümölcs van benne, hogy keveredjenek a ilyen-olyan módon ropogós állagok és ízek.

Ha magam keverem ki, az azért is nagyon jó, mert úgy alakíthatom az ízeket, ahogy akarom: mazsolával vagy barackkal, mandulával vagy mogyoróval.

Azzal már nem mondok újdonságot, hogy mindez mennyire megéri: egy bolti keverék kilója 1500 forint körül van, míg egy sokkal finomabb házi verzió simán megvan 600 forintból még akkor is, ha olyan luxusnak számító alapanyagokkal turbózom fel, mint mandula vagy kókuszpehely.

Házi müzli

DSC 2837

Hozzávalók 15 adaghoz

  • 500 gramm zabpehely
  • 100 gramm mogyoró
  • 150 gramm mazsola/más aszalt gyümölcs
  • 50 gramm napraforgó mag
  • 50 gramm lenmag
  • 50 gramm kókuszpehely
  • 100 gramm almacsipsz
Recept idők

Elkészítés:

Az alapanyagokat egy nagy tálban összekeverem, és zárható üvegbe töltöm. Hónapokig elállna, ha nem fogyna el sokkal hamarabb.
Címkék:


Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük