Sűrű, nagyiféle szilvalekvár: jól kenhető, illatos és zamatos
Van, aki üstben, más sütőben készíti, ám így is egyszerű és zamatos a jóféle, házi szilvalekvár.
Nyáron, ha lehetőséged van rá, érdemes a kamra polcát saját készítésű finomságokkal feltölteni, a zord időben jólesik majd kibontani, és letesztelni a munkád gyümölcsét. Ne félj, nem nehéz a befőzés, de kezdésnek kisebb adaggal próbálkozz, majd, ha rákaptál, növeld a mennyiséget.
A mézédes őszibarack nagy kedvenc: a gyümölcsöt érdemes tartósítani, a legjobb, ha lekvárt készítesz belőle, melyet kenhetsz kalácsra, és rengetegféle süteményt gazdagíthatsz az ízével. Hogy kicsit különlegesebb legyen, dobd fel frissen facsart narancs levével, ha pedig szeretnéd, a citrusféle héját is a barackhoz reszelheted.
A barack héját és magját távolítsuk el, a húsát turmixolva tegyük a befőzőedénybe.
A narancs levét facsarjuk ki.
A barackhoz adjuk hozzá a narancslét és a cukrot. Főzzük forrásig, akkor vegyük kicsire a lángot. Főzzük addig, időközönként megkeverve, míg szépen besűrűsödik, nem habos a teteje. Töltsük makulátlanul tiszta üvegekbe, tegyük rá a tetejüket, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu