Édes, sűrű házi paradicsomlé - Töltsd fel a kamra polcát télire

parilé
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak szomjat olt, hanem egészséges és táplál a paradicsomlé, amelyet rengeteg ételben felhasználhatsz alapanyagként.

A házi paradicsomlé elkészítése egyáltalán nem bonyolult, egyedül a passzírozás az, ami kicsit időigényesebb, de utána hamar készen van az ital, amelyet nagyon változatosan használhatsz fel. Mindenképpen figyelj arra, hogy csak egészséges, ép paradicsomokat használj, ugyanis nem kerül tartósítószer a paradicsomléhez, viszont a megnyomódott, megütődött darabok hajlamosak megromlani.

Paradicsomléből készül a legfinomabb töltött paprika és leves is. Persze nem csak ennyi lehetőséget rejt magában, házi ketchupot is készíthetsz, amely mondanom sem kell, hogy sokkal egészségesebb, mint a bolti. 

Házi paradicsomlé

parilé2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 5 kilogramm paradicsom
  • 150 gramm cukor
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Szedjük ki a paradicsomok csumáját, vágjuk őket apróra.

Passzírozzuk át a paradicsomot, akár többször is, majd a levet öntsük egy nagyobb fazékba. Főzzük 15 percig, majd adjunk hozzá cukrot, sózzuk meg. Addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad.

Készítsük elő a sterilizált üvegeket: töltsük bele a paradicsomlevet, majd jól zárjuk le. Tegyük száraz dunsztba, azaz csomagoljuk be plédbe, majd hagyjuk néhány napig benne, hogy kihűljön. Utána már kóstolhatjuk is, de a kamra polcára is mehet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük