
Édes, sűrű házi paradicsomlé - Töltsd fel a kamra polcát télire

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

Krémes zöldborsópesztó: szuper mártogatós vagy szendvicskrém

Omlós, tavaszi citromos linzer: ott a helye a húsvéti asztalon
Nemcsak szomjat olt, hanem egészséges és táplál a paradicsomlé, amelyet rengeteg ételben felhasználhatsz alapanyagként.
A házi paradicsomlé elkészítése egyáltalán nem bonyolult, egyedül a passzírozás az, ami kicsit időigényesebb, de utána hamar készen van az ital, amelyet nagyon változatosan használhatsz fel. Mindenképpen figyelj arra, hogy csak egészséges, ép paradicsomokat használj, ugyanis nem kerül tartósítószer a paradicsomléhez, viszont a megnyomódott, megütődött darabok hajlamosak megromlani.
Paradicsomléből készül a legfinomabb töltött paprika és leves is. Persze nem csak ennyi lehetőséget rejt magában, házi ketchupot is készíthetsz, amely mondanom sem kell, hogy sokkal egészségesebb, mint a bolti.
Házi paradicsomlé

Hozzávalók 8 adaghoz
- 5 kilogramm paradicsom
- 150 gramm cukor
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Szedjük ki a paradicsomok csumáját, vágjuk őket apróra.
Passzírozzuk át a paradicsomot, akár többször is, majd a levet öntsük egy nagyobb fazékba. Főzzük 15 percig, majd adjunk hozzá cukrot, sózzuk meg. Addig melegítsük, míg a cukor el nem olvad.
Készítsük elő a sterilizált üvegeket: töltsük bele a paradicsomlevet, majd jól zárjuk le. Tegyük száraz dunsztba, azaz csomagoljuk be plédbe, majd hagyjuk néhány napig benne, hogy kihűljön. Utána már kóstolhatjuk is, de a kamra polcára is mehet.
Fotó: Getty Images