Pattogatott kukorica házilag, lábasban készítve: ez az alaprecept mindig beválik

popcorn2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pattogatott kukoricában az a jó, hogy személyre szabottan is el lehet készíteni, hiszen utólag is lehet fűszerezni.

Nem nagy ördöngösség popcornt készíteni, ráadásul jóval költséghatékonyabb megoldás, mint az előre csomagolt. Pattogtatni való kukoricaszemet nagyobb üzletekben, Sparban, Auchanban, de bioboltokban is kapni, 200 gramm kukoricából 8 főre elegendő popcornt készíthetünk.

A pattogtatáshoz érdemes valamilyen hőálló olajat használni, de vegyük figyelembe, hogy az íze is érződni fog enyhén a végeredményen. A kész popcornt sóval, fűszerkeverékkel, de akár olvasztott vajjal is ízesíthetjük. 

A megfelelő lábas a titka

Ahhoz, hogy jól sikerüljön a házi pattogatott kukorica, nagy, lehetőleg tapadásmentes bevonatos, tetővel rendelkező lábasra van szükségünk. Nagyon fontos, hogy legyen teteje, hiszen a kukorica pattogni fog, amivel egyrészt könnyen megégethetjük magunkat, másrészt a végére mindenhol lesz kukorica, csak a lábasban nem. Már 2 evőkanálnyi kukoricaszemből egy nagy tálnyi popcorn lesz, ezért fontos, hogy nagy űrtartalmú lábast használjunk, különben nem fog elférni benne. 

Pattogatott kukorica

popcorn

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 100 gramm pattogtatni való kukoricaszem
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Öntsünk egy evőkanálnyi olívaolajat egy nagy, lehetőleg tapadásmentes lábasba. Legalább 5 liter űrtartalmú lábast használjunk, hogy elférjen benne a kukorica. Vegyük magasra a lángot - de ne a legmagasabbra, közepes felé egy kicsivel -, majd tegyünk 2-3 szem kukoricát a lábasba. Fedjük le a lábast, néha rázogassuk meg. 

Mikor kipattogott a kukorica, adjuk hozzá az összes többi kukoricát, majd sózzuk - más fűszert is tehetünk rá. Alaposan rázzuk össze a kukoricaszemeket, hogy a fűszer és az olaj befedje, ha szükséges, önthetünk még rá olajat. Fedjük le. Kb. 20 másodpercenként rázogassuk meg a szemeket, hogy nehogy leégjenek - a tetőt közben mindenképpen hagyjuk rajta.

Mikor elkezd pattogni, akkor is rázogassuk meg időközönként, mikor már 2-3 másodpercnyi szünet van a pattogások között, készen van.

A kész popcornt sózhatjuk, fűszerezhetjük, majd kínálhatjuk is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük