10 szuperegészséges étel, ami most lett igazán népszerű: imádja őket a világ
Finomak, látványosak, egészségesek: így lehetne jellemezni az elmúlt évek legnépszerűbb ételeit.
A ramen egy tradicionális japán étel, amelyben az alaplé, a jellegzetes ramentészta, valamilyen fehérjedús feltét, zöldségek és a kihagyhatatlan ízesítők, a szójaszósz és a chiliszósz a kötelező elemek. Elsőre ijesztőnek tűnhet ez a felsorolás, azonban tulajdonképpen egy gazdag és egzotikus húslevesről, vagy ha hús nélkül készül, zöldséglevesről van szó.
Én utóbbit készítettem el, amelyben házi zöldségalaplevet kombináltam friss és főtt zöldségekkel, fűszernövényekkel, a fogás központi eleme pedig a tofu katsu, azaz pirított tofu roppanós kukoricapehely-bundában. Az eredmény egyenesen fenséges lett! A receptet pedig bárkinek ajánlom, aki nem sajnálja az időt egy kis konyhai kísérletezésre, és enne egy fenomenális rament.
Az alapléhez pucoljuk meg a zöldségeket, vágjuk őket nagyobb darabokra, és az összes többi hozzávalóval együtt alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük 1 óráig. Ha elkészült, apró lyukú szűrőn szűrjük át a levét, és tegyük félre.
Közben a tofut csepegtessük le, papírtörlővel itassuk fel róla a felesleges nedvességet, és vágjunk a képeken látható hosszú hasábokat belőle.
Hempergessük lisztbe: ez felszívja a közben kicsapódott nedvességet, és könnyebben ragad majd a tofura a fűszeres massza.
A kukoricapelyhet egy vastagabb anyagú uzsonnászacskóban törjük közepes méretű darabokra: ehhez sodrófát, húsklopfolót vagy bármilyen keményebb konyhai eszközt használhatunk.
A lisztes bundához keverjük a liszthez a fűszereket és a sót, majd 2-3 részletben keverjük hozzá a vizet is. Egy közepesen sűrű, csirizes massza lesz belőle, de ne hígítsuk túl, különben nem ragad rá a tofura.
Forgassuk bele a lisztes tofuhasábokat, majd hempergessük őket a kukoricapehelybe.
Hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt az olajjal, és süssük ropogós aranybarnára a tofukat. Annyi olajat használjunk, hogy a hasábokat maximum félig lepje el. Szedjük ki őket papírtörlőre, és hagyjuk, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.
Állítsuk össze a levest: egy mély tányér aljára kanalazzunk 1-2 evőkanál szójaszószt, ízlés szerint édes chiliszószt vagy olajat, erre jöhet a ramentészta, utána az alaplé, néhány ropogós tofuhasáb, 1-2 szelet lime, zöldhagymakarika, friss koriander, tetszés szerint pedig extra chilipaprika és chiliszósz. Mellé pedig fogyaszthatunk az alapléből megmaradt zöldségekből is.
Tipp: az alaplevet érdemes nagyobb mennyiségben elkészítened, így a maradékot lefagyaszthatod, legközelebb pedig csak a feltétet kell összedobni a leveshez.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu