Mamaféle házi lekváros bukta foszlós kelt tésztából: vaníliasodóval a legfinomabb
Még finomabb a puha, foszlós lekváros bukta, ha házi készítésű vaníliasodóval tálalod.
A pihe-puha sajtos kifli egyszerűen készül, ezért teljesen kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik, elronthatatlan a receptje.
Bármilyen pékáruról is legyen szó, akkor tökéletes, ha a tésztája foszlós. Az álomtextúra elérése végett több praktikát is ki lehet próbálni, az egyik ilyen a tang zhong ősi japán technológia. Ez módszer a sajtos kiflinél is alkalmazható, de sokkal egyszerűbb megoldás is a rendelkezésedre áll.
A kinyújtott tésztát tejföllel kend le, ettől lesz foszlós, a tökéletes állaga pedig napokig megmarad, már ha marad akár egy morzsa is a kifliből. A sajtos finomság remek reggelire, de vendégváróként is kínálhatod.
A lisztet szitáljuk tálba, és forgassuk egybe a sóval.
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, futtassuk fel néhány perc alatt.
A felfutott élesztőt adjuk a liszthez az olajjal együtt, és gyúrjunk rugalmas tésztát belőle.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A megkelt tésztát borítsuk egy dolgozófelületre, osszuk két cipóra, mindkettőt nyújtsuk kör alakúra, a tetejüket kenjük meg tejföllel, majd szeleteljük fel a pizzához hasonlóan. A tésztaháromszögekből formázzunk kifliket, sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással, végül pedig szórjuk meg reszelt sajttal. A kifliket pihentessük 30 percig, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu