A titok, amitől foszlós lesz a házi péksüti – Az ősi japán módszer csodát tesz a tésztával

tzcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tang zhong ősi japán technológia, amit pékáruk készítésénél szoktak használni, mivel sokkal puhább, foszlósabb lesz tőle a kenyér, kalács vagy más péksütemény.

A különös hangzású technikát vizes rántásként is szokták emlegetni, a lényege, hogy lisztet és vizet főznek össze (1:5 arányban), ez a keverék természetes módon gondoskodik az otthon gyártott pékáru minőségéről. A folyamat során a lisztben található keményítőrészecskék zselatinizálódnak, így dagasztás közben a liszt sokkal több folyadékot tud felvenni és megkötni, ezért a házi készítésű pékáru sokkal magasabbra jön fel, foszlósabb, kellemesebb textúrát kap.

Az álomszerű állag napokig megmarad, legyen az kalács, kenyér, zsemle, kifli, édes vagy sós péksütemény, mindegyik finomságnál működik a technika. Érdemes elsajátítani a japán módszert, sokkal látványosabb és jobb minőségű lesz az otthon gyártott vekni vagy más termék.

tzct1

Arányok

Bőven találni olyan recepteket, amelyekbe tang zhong kerül, ezekben mindig pontosan le van írva a liszt és a folyadék mennyisége. Persze a jól bevált kenyér- vagy kiflireceptben is kipróbálhatod ezt a technikát. A lényeg, hogy a lisztből - amellyel dolgozol - mindig vegyél el 5 vagy 10 dekagrammot, ehhez a menyiséghez 4 vagy 5-szörös mennyiségű folyadékot használj, ez lehet víz vagy tej.

tzct5

Hogyan készül?

Először is a vizet kezdd el melegíteni, majd amikor gyöngyözik, vedd lejjebb a lángot, utána gyorsan keverve add hozzá a lisztet. A készítés során ügyelj rá, hogy a víz ne forrjon, kézi habverővel vagy fakanállal sebesen keverd az egyveleget csomómentesre (körülbelül 2-3 perc). Ha jól dolgoztál, akkor a fazékban sűrű, zseléhez hasonló massza lesz, amit, mielőtt továbbdolgoznál vele, szobahőmérsékletűre kell hűteni. Miközben hűl a massza, fedd le a tetejét alufóliával, így nem fog bebőrösödni a felülete.

tzct4

A szobahőmérsékletű tang zhong állaga a hűlés során változik, sokat keményedik a segédanyag, szóval ne ijedj meg tőle, tökéletesen tudod majd használni, egyszerűen csak add a dagasztani kívánt liszthez és indulhat is a munka.

A tang zhonggal dagasztott tészta textúrája lágy, mégis jól tartja a formáját. Pihentetés után a duplájára kelt tésztából formázz, amit szeretnél, legyen az kifli, zsemle vagy más. A tészta továbbra is nagyon lágy lesz, nyugodtan szórj alá lisztet.

A keveréket előre is el lehet készíteni, hűtőben 3-4 napig tárolható. Mielőtt hűvösre teszed, a tang zhongot szobahőmérsékletűre kell hűteni, majd gondosan lezárva mehet is a hűtőbe pihenni.

Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images

Ezt is szeretjük