Házi taco, amibe bármit belepakolhatsz: maradékmentőnek sem utolsó

Nyomtatás
Hazi-taco
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A taco az egyik leghálásabb étel, hiszen szinte bármit belepakolhatsz, amit megkívánsz. Így konkrét recept szinte nem is szükséges hozzá, úgyhogy inkább csak egy iránymutatás következik.

A taco, a wrap és a burrito mind abban hasonlítanak, hogy húsokat, sajtot, zöldségeket és különféle szószokat pakolnak egy torillalapba. A burritót becsomagolják, a wrapet feltekerik, a tacót pedig kettőbe hajtják, és úgy töltik meg.

Most egy vegán összeállítást mutatok, amelyben a húst fűszeres lencse, a sajtot pedig pikáns, kesudióból készült szósz pótolja. Mindkettő valóságos rost- és fehérjebomba, a zöldségekkel és ezzel az avokádókrémmel pedig gazdag és harmonikus összhatás lesz a jutalmad.

Maradékmentésre is használhatod (és ezzel a döntéssel időt is spórolhatsz), én például hétvégéről megmaradt guacamolét és sajtszószt használtam fel a tacóhoz, így csak a lencsés tölteléket kellett elkészíteni, és zöldséget darabolni mellé.

Persze sokfelé kapható sokféle variációban, azonban miért vennéd meg többszörös áron, amikor otthon is villámgyorsan összedobhatod? És akkor jársz csak igazán jól, ha a tortillalapokat is magad készíted. Itt van egy pofonegyszerű recept hozzá.

Házi taco

Hazi-taco-3

Hozzávalók 4 személyre

A tacóhoz:

  • 8 db tortillalap
  • 3 avokádóból guacamole
  • vegán sajtszósz
  • lencsetöltelék
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 3 db paradicsom
  • 1 kis konzerv csemegekukorica
  • 100 g salsaszósz
  • 0.25 fej saláta

Hamis sajtszószhoz:

  • 0.5 bögre kesudió
  • 100 g kókuszjoghurt (cukormentes)
  • 1 ek víz
  • 2 ek salsaszósz
  • 0.5 tk őrölt fűszerkömény
  • 1 csipet szárított chili
  • 0.5 tk fűszerpaprika
  • 1 ek sörélesztőpehely
  • 0.5 tk

Lencsés töltelékhez:

  • 250 g lencse
  • 5 szál zöldhagyma
  • 0.5 darab lime leve
  • 1 tk őrölt fűszerkömény
  • 0.5 tk
  • 3 db babérlevél
  • 1 csipet bors
  • 5 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A hamis sajtszószhoz a kesudiót fél órára áztassuk be forró vízbe. Ha megpuhult, szűrjük le, és minden egyéb hozzávalóval együtt tegyük egy turmixgépbe, és mindaddig turmixoljuk, amíg egy homogén, krémes állagot kapunk.

A lencsetöltelékhez a lencsét a babérlevéllel, sós vízben főzzük puhára, szűrjük le és tegyük félre. A zöldhagymát karikázzuk fel, és fonnyasszuk meg az olívaolajon, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a köménnyel, és facsarjuk rá a lime-ot. Adjuk hozzá a lencsét, forgassuk őket össze, és egy krumplinyomó segítségével részben pürésítsük: nem kell teljesen pépes legyen, maradjon benne egész lencse is.

A tortillalapokat közepes hőfokon, száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára. Ha van hosszú kenyérpirítónk, akkor használhatjuk azt is a tortillák pirításához.

Kezdjük a lapokba pakolni az összekészített hozzávalókat: a félbehajtás mentén a tortilla egyik felére tegyünk egy evőkanálnyi lencsét, és a kanál segítségével simítsuk egyenletesre, majd ismételjük meg ugyanezt a guacamoléval is. Halmozzunk rá a feldarabolt zöldségekből, a kukoricából, majd csöpögtessünk 2 teáskanálnyit a salsaszószból és 2 evőkanálnyit a sajtos szószból. 

Csak annyira pakoljuk meg a lapokat, hogy utána össze is tudjuk hajtani. Elkészítés után rögtön fogyasszuk.

Tipp: a sajtszószt kókuszjoghurt nélkül is elkészítheted, ugyanannyi növényi ital hozzáadásával. Ebben az esetben viszont pár csepp lime- vagy citromlével pótold a joghurt savanykás ízét.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon