
Vastag tésztájú szicíliai pizza: tepsiben nagyon könnyen elkészíthető
A szicíliai pizza vastag, puha tésztájáról híres, amit intenzív fűszerezésű feltéttel szokás gazdagítani.
Törökországban az egyik legelterjedtebb utcai étel a török pizza, vagyis a lahmacun, amit régiónként máshogy készítenek. A tésztát minden esetben nagyon vékonyra nyújtják, erre kerül a gazdag feltét. A finomságot kör alakban, oválisan vagy téglalap alakban is készítik.
A török pizzára nem szokott sajt kerülni, de ha szeretnéd, bátran próbáld ki sajttal szórva. Hagyományosan darált bárány- vagy marhahúsból készül, a megsült pizza tetejét pedig friss petrezselyemmel szórják meg, és citromlevet is facsarnak rá.
A darált húsos raguhoz pikánsabb ízek is kerülhetnek, ilyen a chili vagy a jalapeño, és füstölt paprikával is érdemes megbolondítani. Ha hús nélkül próbálnád ki, akkor darált helyett lencsével vagy apróra kockázott gombával dobd össze a ragut.
Tészta:
A tésztához a lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, szárított élesztőt, joghurtot, olívaolajat és a langyos vizet apránként, és dagasszunk lágy tésztát. Az elkészült tésztát takarjuk le konyharuhával, és 30-60 perc alatt kelesszük a duplájára.
Ragu:
A paprikát és a paradicsomot tisztítsuk meg és tetszés szerint vágjuk fel.
Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket: a megtisztított hagymát vágjuk finomra és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk fehéredésig, közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, római köménnyel. Ezután keverjük hozzá az előkészített paprikát, paradicsomot, sűrített paradicsomot és a vizet, és 8-10 perc alatt, gyakran kevergetve főzzük addig, amíg a ragu besűrűsödik.
Összeállítás:
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és osszuk két egyforma darabra. Ezután a tésztákat nyújtsuk hosszúkás lepényre. A lepények szélét kicsit hajtsuk fel, a végeket csípjük össze. A tésztákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, ezután szedjünk rá a raguból. Ha szeretnénk, szórjuk meg reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu