Ellenállhatatlan, foszlós török pizza: ilyen finomat még nem ettél

3
Nyomtatás
Házi tésztával készült török pizza cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A török pizza gusztusos és nagyon ízletes. A finomság vékony tésztával készül, amelyre gazdag feltét kerül, sok esetben darált húsos ragu, de csak zöldségekkel megpakolva is ki lehet próbálni.

Törökországban az egyik legelterjedtebb utcai étel a török pizza, vagyis a lahmacun, amit régiónként máshogy készítenek. A tésztát minden esetben nagyon vékonyra nyújtják, erre kerül a gazdag feltét. A finomságot kör alakban, oválisan vagy téglalap alakban is készítik.

A török pizzára nem szokott sajt kerülni, de ha szeretnéd, bátran próbáld ki sajttal szórva. Hagyományosan darált bárány- vagy marhahúsból készül, a megsült pizza tetejét pedig friss petrezselyemmel szórják meg, és citromlevet is facsarnak rá.

Így is lehet!

A darált húsos raguhoz pikánsabb ízek is kerülhetnek, ilyen a chili vagy a jalapeño, és füstölt paprikával is érdemes megbolondítani. Ha hús nélkül próbálnád ki, akkor darált helyett lencsével vagy apróra kockázott gombával dobd össze a ragut.

Házi tésztával készült török pizza

Házi tésztával készült török pizza ct

Hozzávalók 2 darabhoz

Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 dl joghurt
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2.5 dl langyos víz

Feltét/ragu:

  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 2 darab paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • 40 dkg darált hús
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál római kömény
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1.5 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tésztához a lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, szárított élesztőt, joghurtot, olívaolajat és a langyos vizet apránként, és dagasszunk lágy tésztát. Az elkészült tésztát takarjuk le konyharuhával, és 30-60 perc alatt kelesszük a duplájára.

Ragu:

A paprikát és a paradicsomot tisztítsuk meg és tetszés szerint vágjuk fel.

Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket: a megtisztított hagymát vágjuk finomra és kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk fehéredésig, közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, római köménnyel. Ezután keverjük hozzá az előkészített paprikát, paradicsomot, sűrített paradicsomot és a vizet, és 8-10 perc alatt, gyakran kevergetve főzzük addig, amíg a ragu besűrűsödik.

Összeállítás:

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és osszuk két egyforma darabra. Ezután a tésztákat nyújtsuk hosszúkás lepényre. A lepények szélét kicsit hajtsuk fel, a végeket csípjük össze. A tésztákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, ezután szedjünk rá a raguból. Ha szeretnénk, szórjuk meg reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon