Pizzatészta alaprecept: így lesz tökéletes, rugalmas, jól nyújtható

Nyomtatás
pizzatesztaalapcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pizzatészta olyan alaprecept, amit eltérően készítenek, van, aki kovásszal, míg más csak simán élesztővel gyúrja - a pihentetést azonban nem szabad kihagyni.

Az olaszok pizzája az egész világot meghódította, rengeteg változata van, nem csak a feltétekből bőséges a kínálat, a tészta elkészítésében is vannak eltérések, mindenki másra esküszik - például a híres New York-i pizza tésztája hűtőben pihen több órán keresztül, ennek a folyamatnak köszönhetően válik rugalmassá, így lehet vékonyra kihúzni. A pizzatészta alapreceptje különböző, ugyanolyan sokszínű, mint a feltét, amivel gazdagítjuk.

Én nem szeretek egyféle receptnél leragadni, érdemes kipróbálni mindig valami újat, de azért jó, ha ismerünk egy biztos alaptésztareceptet, ami gond nélkül, gyorsan elkészül, még úgyis, hogy 1 órát pihentetjük a tésztát.

Egy kis érdekesség a pizzáról

Először Nápoly környékén sütötték, tűz körül elhelyezett köveken, mindenféle feltét nélkül. A régi görögök is sütöttek hasonlót - gazdagon megpakolva húsokkal és zöldségekkel. Az olasz bevándorlóknak köszönhetően érkezett meg Amerikába, innen pedig az egész világot meghódította a pizza.

Pizzatészta alaprecept

pizzatésztaalap

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 20 dekagramm liszt
  • 2 dekagramm élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 pohár langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

A sóval összekevert lisztet edénybe szitáljuk, a közepébe mélyedést ásunk, ebbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és a meleg vizet, lágy tésztát gyúrunk belőle. Mikor a tészta elválik az edény falától és a kezünktől, olajjal megkenjük, lefedjük és 1 órát pihentetjük.

A tésztát nyújtsuk vagy húzzuk ki tetszőleges méretűre, de a szélei mindig legyenek vastagabbak. Mielőtt feltét kerülne rá, villával érdemes megszurkálni. Bármit tehetünk rá. Előmelegített 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon