Házi tortellini alaprecept – Bármilyen mártással finom lesz

töltötttésztacov
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A töltött tészta készítése bonyolultnak tűnik, az első próbálkozás talán kissé nehezen is fog menni, de ha ráérzünk a tortellinik gyártására, garantáltan gyakori vendég lesz a konyhánkban.

Igaz, a töltött tésztákat ma már megtalálhatjuk a boltok polcain is, de ahogy a nagymamám is mondani szokta, ha igazán jót akarunk enni, ne sajnáljuk az időt és ne féljünk a feladattól. Készítsük mi magunk a különböző tésztás különlegességeket, mondjuk a jó öreg tortellinit, amit nagyon változatosan tehetünk a tányérra.

A töltött tésztába tényleg bármilyen töltelék kerülhet - húsos, zöldséges -, bátran játszhatunk a fűszerezésével, ráadásul szószok terén is bőven van választék, mi is kerüljön rá: lehet paradicsomos, besameles, krémsajtos vagy egyszerűen tejfölt is kanalazhatunk rá. Ha pedig minél látványosabbra szeretnénk, akár színezhetjük is a tésztát, vagy a különlegesebb ízvilág kedvéért frissen aprított zöldfűszerek is kerülhetnek bele, ettől a lépéstől sokkal finomabb lesz a házi tészta.

Mitől lesz igazán jó a tortellini?

Fontos, hogy jó alaprecepttel dolgozzunk, a tészta hozzávalói szobahőmérsékletűek legyenek, úgy sokkal könnyebb tésztát gyúrhatunk, de a pihentetési idő is fontos, ami a hűtőben történik. A legjobb, ha egy teljes éjszakát pihentetjük a tésztát a hidegben, de ha nincs erre lehetőségünk, legalább 1 órára tegyük a jégszekrénybe, úgy könnyebben tudunk majd a tésztával dolgozni.

Házi tortellini alaprecept

töltöttct

Hozzávalók 4 személyre:

Tészta:

  • 50 dekagramm liszt
  • 5 darab tojás
  • ízlés szerint

Töltelék:

  • 30 dekagramm natúr krémsajt
  • 6 szelet sonka
  • 1 csokor bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést ásunk, a tojásokat beleütjük, sózzuk, majd villával összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Amikor összeállt a tészta, enyhén lisztezett felületen kézzel továbbgyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1 órát hidegen pihentetjük.

A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd pogácsa- vagy fánkszaggatóval kiszúrjuk a tésztát, mindegyik korong közepébe 1 teáskanálnyit teszünk a töltelékből (lehet kevesebb, több is, látni fogjuk). Ezután félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, a mutatóujjunkra tekerjük, összenyomjuk a tésztavégeket, a kiálló szélét visszahajtjuk, majd lobogó, sós vízben 3-6 perc alatt megfőzzük. Bármilyen ízvilágú mártással kínálhatjuk, lehet paradicsomos vagy egyszerű tejfölös-petrezselymes, de más zöldfűszerrel is megszórhatjuk.

Töltelék:

A sonkát felkockázzuk és összekeverjük a krémsajttal, plusz adhatunk hozzá ízlésünknek megfelelően finomra aprított bazsalikomot.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük