Melengető tea whiskyvel keverve – A skót Hot Toddy jólesik a hidegben
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hidegben kortyolgass forró italokat, mértékkel alkoholosat is, de ne állj meg a forralt bornál.
Télen a meleg lakásba hazaérve nincs is jobb, mint egy forró italt inni. Legtöbbször ez forró tea, de ha kicsit édesebbre vágysz, akkor a forró csoki is nagyon jól tud esni. A hagyományos változat mellett fehér csokiból is készítheted, receptet itt találsz hozzá.
Mértékkel fogyasztva az alkoholos forró italokkal is felmelegedhetsz. A legismertebb talán a forralt bor, amelynek fogyasztása a karácsonyhoz és a téli sportokhoz kötődik, de nyugodtan készítsd el egy sima hétköznapon is. Ennek az italnak a kicsit továbbfejlesztett változata a puncs, amelybe a boron és a fűszereken kívül rum is kerül. A forró csokit is készítheted alkoholosan, az édes italba krémlikőr illik.
Nemcsak a rum, hanem a whisky is nagyon jól illik a forró teához, de vigyázz, ütős, mértékkel fogyaszd. Érdemes koffeinmentes teából készíteni az italt, hogy este is nyugodtan élvezhesd. A rooibos-, a borsmenta- vagy ha szereted, a kamillatea is tökéletes erre a célra.
Hot Toddy
Hozzávalók 1 adaghoz
- 250 milliliter víz
- 1 darab teafilter (ízlés szerint)
- 0.5 darab citrom
- 1.5 teáskanál méz
- 40 milliliter whisky
- díszítéshez fahéj (rúd)
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet, de ahogy felforrt, zárjuk is el a gázt. Tegyük a vízbe a teafiltert, takarjuk le, és hagyjuk 10 percet állni.
Amíg a teafilter ázik, vegyünk elő egy minimum 3 decis bögrét, és töltsük meg meleg vízzel. Hagyjuk állni benne, majd öntsük ki.
A citrom felét vágjuk vékony szeletekre, vegyük ki belőle a magokat, majd tegyük félre. A maradék citromból facsarjuk a levet a bögrébe, majd öntsük rá a whiskyt és a mézet.
Vegyük ki a bögréből a teafiltert, majd öntsük a teát a whiskys bögrébe, és alaposan keverjük fel. Tegyünk bele ízlés szerint citromszeleteket és fahéjrudat. Azonnal, forrón kínáljuk.
Fotó: Getty Images