Ajvár, humusz, padlizsánkrém: 7 mártogatós képpel és recepttel
A zamatos zöldségekből készült mártogatósok a legfinomabbak.
Hummuszt, azaz csicseriborsókrémet készíteni nem egy bonyolult folyamat, mindössze ismerned kell néhány alapvető szempontot. Érdemes rászánni az időt a kísérletezésre, mert az eredmény garantáltan meggyőz arról, hogy megéri az energiabefektetés.
Használj száraz csicseriborsót! Ennek az az előnye, hogy krémesen puhára tudod főzni, így a belőle készülő krém is lágyabb, homogénebb textúrájú lesz. A konzerves csicseriborsókat mindössze roppanósra párolják, így azok esélyesen darabosabbak maradnak a pürésítés ellenére is. A szuper puha csicseriborsóért pedig adj egy teáskanálnyi szódabikarbónát a főzővízhez, amely a héjakat is segít eltávolítani a hüvelyesről.
A jó minőségű tahini elengedhetetlen a tökéletes hummuszhoz, hiszen ez biztosítja a zsiradékot a krémben. A hagyományos csicseriborsókrémbe nem kerül olaj, mindössze a tetejére kanalaznak egy kevés olívaolajat.
Ha eddig csak hidegen kóstoltad ezt az isteni kencét, akkor itt az idő, hogy változtass ezen a szokáson: a közel-keleti országokban ugyanis hagyományosan szobahőmérsékleten vagy melegen fogyasztják, hiszen úgy sokkal krémesebb és lágyabb a textúrája, és a benne lévő aromák is intenzívebbek.
Áztassuk be a száraz csicseriborsót kétszeres mennyiségű vízbe, és adjunk hozzá 1 teáskanál szódabikarbónát. Áztassuk legalább 8 órát, majd öntsük le róla a vizet, és öblítsük le.
Újabb teáskanál szódabikarbóna hozzáadásával, fedő alatt, bő, sós vízben főzzük puhára. Ez kb. 45 percet vesz igénybe. Utána ellenőrizzük a csicseriborsókat: akkor vannak kész, ha két ujjal könnyedén szét tudjuk nyomni őket.
Szűrjük le őket, tegyük át egy aprítógépbe, és 2 perc alatt pürésítsük krémesre.
Adjuk hozzá a tahinit, a citromlevet, a fokhagymát, a köményt, a sót és a borsot, és dolgozzuk őket össze további 2-3 perc alatt.
Közben járó motor mellett adagoljuk hozzá a jéghideg vizet, egyszerre mindig csak 1 evőkanálnyit.
Ha a krém elérte a kívánt textúrát és sűrűséget, kóstoljuk meg, és adjunk hozzá további fűszereket, ha szükségét érezzük.
Fotók: Getty Images