Édesburgonya-mártogatós pár perc munkával: pirítóson is működik
Ezt a fogást akár édesburgonya-hummusznak is nevezhetnénk, hiszen az édes zöldség mellett a csicseriborsó a másik legfontosabb hozzávalója.
A vibráló színű, édeskés krémet alig több munka elkészíteni, mint a klasszikus hummuszt. Mindehhez csupán csomagold fóliába az édesburgonyát, és tedd a sütőbe egy órára. Ezzel a módszerrel nem szükséges sem meghámoznod, sem pedig feldarabolnod a zöldséget, a végeredmény pedig lágy és krémes lesz, és sokkal ízletesebb, mintha vízben főznéd. A folyamat részleteiről ebben a cikkben olvashatsz.
Amíg az édesburgonya sül, előkészítheted a csicseriborsót, végül pedig csak össze kell dolgozni őket az összes többi alapanyaggal, és már fogyaszthatod is. A végeredmény pedig egy mesésen krémes, rost- és fehérjedús mártogatós, amellyel bármilyen baráti összejövetelt feldobhatsz.
Édesburgonya-mártogatós
Hozzávalók 6 személyre
- 1 db közepes édesburgonya (200-250 g)
- 250 g konzerves csicseriborsó
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 100 g tahini
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 ek friss citromlé
- 0.5 tk őrölt kömény
- 0.25 tk őrölt koriandermag
- 1 tk só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, tekerjük alufóliába, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe 50-60 percre.
Közben a leszűrt csicseriborsót tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a szódabikarbónát, és annyi vízzel, amennyi ellepi, főzzük 20 percig, vagy ameddig elkezd leválni a héja. Szűrjük le, tegyük aprítógépbe, és 2 perc alatt pürésítsük krémesre.
A megsült édesburgonyáról húzzuk le a héját, adjuk a csicseriborsóhoz az összes többi hozzávalóval együtt, és további 1 perc alatt alaposan dolgozzuk össze őket.
Ha hígabb állagú krémet szeretnénk, akkor járó motor mellett adjunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet.
-
2024-04-14 10:16:01
-
2024-04-12 10:32:02
-
2024-04-11 10:32:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!