Édesburgonya-mártogatós pár perc munkával: pirítóson is működik

Edesburgonya-martogatos-hummusz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a fogást akár édesburgonya-hummusznak is nevezhetnénk, hiszen az édes zöldség mellett a csicseriborsó a másik legfontosabb hozzávalója.

A vibráló színű, édeskés krémet alig több munka elkészíteni, mint a klasszikus hummuszt. Mindehhez csupán csomagold fóliába az édesburgonyát, és tedd a sütőbe egy órára. Ezzel a módszerrel nem szükséges sem meghámoznod, sem pedig feldarabolnod a zöldséget, a végeredmény pedig lágy és krémes lesz, és sokkal ízletesebb, mintha vízben főznéd. A folyamat részleteiről ebben a cikkben olvashatsz.

Amíg az édesburgonya sül, előkészítheted a csicseriborsót, végül pedig csak össze kell dolgozni őket az összes többi alapanyaggal, és már fogyaszthatod is. A végeredmény pedig egy mesésen krémes, rost- és fehérjedús mártogatós, amellyel bármilyen baráti összejövetelt feldobhatsz.

Édesburgonya-mártogatós

Edesburgonya-martogatos-hummusz

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 db közepes édesburgonya (200-250 g)
  • 250 g konzerves csicseriborsó
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 100 g tahini
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek friss citromlé
  • 0.5 tk őrölt kömény
  • 0.25 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyát alaposan mossuk meg, tekerjük alufóliába, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe 50-60 percre.

Közben a leszűrt csicseriborsót tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a szódabikarbónát, és annyi vízzel, amennyi ellepi, főzzük 20 percig, vagy ameddig elkezd leválni a héja. Szűrjük le, tegyük aprítógépbe, és 2 perc alatt pürésítsük krémesre.

A megsült édesburgonyáról húzzuk le a héját, adjuk a csicseriborsóhoz az összes többi hozzávalóval együtt, és további 1 perc alatt alaposan dolgozzuk össze őket.

Ha hígabb állagú krémet szeretnénk, akkor járó motor mellett adjunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük