Rizses húsgolyó kapros-joghurtos szószban: hosszú lében fő puhára a gombóc

kaprosjoghurtoshúsgolyó2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Érdemes megismerkedni a görög konyha remekeivel, az untig ismert receptek mellett ilyen különlegességekre is rá lehet bukkanni.

Nagyon különleges ez a görög recept, ugyanis levesként kínálják a joghurtos húsgolyókat, hosszú lében főnek, és legtöbbször pirítóssal kerülnek a tányérra. A húsgolyót – mint a magyar paradicsomos gombócnál – rizzsel kell összegyúrni, a fűszerezése azonban eltér az általunk megszokottól. Kapor, menta és citrom dominál benne, majd vízben vagy alaplében főzik puhára.

Hogy a lé is ízletes legyen, a végén kapros joghurtot kevernek bele, ettől sokkal krémesebb, frissebb lesz. A kész levest olívaolajjal meglocsolva, ropogós pirítóssal érdemes kínálni.

Húsgolyó kapros-joghurtos szószban

kaprosjoghurtoshúsgolyó

Hozzávalók 4 személyre

Húsgolyó:

  • 500 gramm darált hús
  • 150 gramm rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kapor (friss)
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 2 darab biocitrom héja
  • ízlés szerint menta
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab tojás
  • 1.5 liter víz/alaplé
  • 2 darab babérlevél

Szósz:

  • 200 gramm joghurt
  • 1 darab citrom leve
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 ek friss kapor
  • 50 ml húsgolyó főzőleve
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A kaprot – és ha használunk, a mentát – aprítsuk össze. Az egyik citrom héját reszeljük le.

Keverjük össze egy nagy tálban a húst, a rizst, a hagymákat, a zöldfűszereket, a citromhéjat, az olívaolajat, tojást, sózzuk, borsozzuk a masszát.

Formázzunk a masszából kisebb golyókat, tegyük őket egy lábasba. Öntsük fel a golyókat a vízzel/alaplével, tegyük bele a babérlevelet és a másik citrom zöldséghámozóval leszedett héját. Fedjük le a lábast, majd alacsony lángon addig főzzük a húsgolyókat, míg átfőnek. Ez nagyjából 30-40 perc.

Közben egy kis tálban keverjük össze a joghurtot, a citromlevet, kaprot, sót, borsot és a főzővizet.

Amikor már puha a hús, öntsük fel a joghurtos szósszal, keverjük bele. Várjuk meg, míg rottyan egyet, majd húzzuk le a tűzről.

Rögtön, pirítóssal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük