Szaftos húsgolyók édes-savanyú mártásban – Egyszerűen készül a mennyei ebéd

édes savanyú húsgolyók cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha húsgolyókat pikáns mártással érdemes kínálni, különleges és tartalmas ebédet vagy vacsorát készíthetsz így.

A húsgolyóról sokaknak a bútoráruházban kapható svéd változat ugrik be, amelyre nagyon könnyen rá lehet szokni, ráadásul otthon is könnyen elkészítheted. Az alaphoz, vagyis a húsgolyóhoz ízlésed szerint főzhetsz mártást is. Ha a tejszínes szószokat kedveled, akkor ez a recept biztosan tetszeni fog, amelybe tegyél még gombát is, úgy nagyon laktató lesz. A húshoz paradicsomos mártást is készíthetsz, amely spagettivel tálalva igazi kedvenc, ráadásul kevés munkával, nagy mennyiségben készíthető.

Ha pedig szereted a távol-keleti konyhát, akkor jó hír, hogy édes-savanyú szósszal is tökéletesek ezek a golyók. Nagyon könnyű elkészíteni őket, és ha rizst is főzöl hozzájuk, tökéletes fogást tehetsz az asztalra. 

Húsgolyók édes-savanyú mártásban

édes savanyú húsgolyók recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz:

Húsgolyó:

  • 500 gramm darált hús (csirke vagy pulyka)
  • 60 gramm zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál oregánó (őrölt)
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 gramm parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors

Édes-savanyú szósz:

  • 100 gramm barna cukor
  • 100 milliliter rizsecet
  • 100 milliliter ketchup
  • 1 evőkanál szójaszósz (sötét)
  • 500 milliliter ananászlé
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • opcionális ananász
  • 1 szál zöldhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a húsgolyókat. Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat, jól gyúrjuk össze a masszát. Készítsünk belőle kisebb golyókat, nagyjából 15-17 darabot. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, tegyük bele a húsgolyókat viszonylag szellősen, inkább süssük több adagban. Nagy lángon pirítsuk meg minden oldalukat, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre őket.

Készítsük el a szószt. Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a barna cukrot, majd öntsük hozzá a rizsecetet, a ketchupot, a szójaszószt és az ananászlé nagyob részét. Várjuk meg, amíg felforr. 

A keményítőt keverjük csomómentesre a maradék ananászlével, majd öntsük a szószhoz. Adjuk hozzá a húsgolyókat és a felkockázott paprikát, várjuk meg, amíg gyöngyözni kezd, majd vegyük alacsonyra a hőt, takarjuk le és főzzük 8-10 percig. 

Ha kész, vegyük le a fedőt, ízlés szerint keverjünk hozzá felkockázott ananászt és díszítsuk apróra vágott zöldhagymával.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük