Isteni, gazdag leves karácsonyra: fűszeres húsgombóc fő bele

húsgombócleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Jó nagy adagot érdemes főzni a tartalmas levesből, másnap is ugyanolyan finom, úgyhogy akár előre is elkészítheted.

Ha háromfogásos menüsorral készülnél karácsonyra, de a klasszikus halászlé helyett mással indítanál, ez a húsgombócleves tökéletes választás lehet. Az alapja gazdag zöldségleves répával, zellerrel és sok krumplival, ebbe kerülnek a húsgolyók. 

Bár talán marhából lesz a legfinomabb, nyugodtan használhatsz sertés-, de pulykahúst is a gombócokhoz. Az alap só-bors fűszerezés mellett keverhetsz a masszába chiliport, petrezselymet, fokhagyma-granulátumot is.

Hogy ne essen szét a húsgolyó, tojás is került bele, illetve ne lobogó vízbe dobd őket, éppen csak gyöngyözzön a leves. Ha még tartalmasabban kínálnád, főzz hozzá tésztát is, de azt csak tálaláskor tedd bele.

Húsgombócleves

húsgombócleves

Hozzávalók 12 adaghoz

Leves:

  • 2 ek olaj
  • 6 közepes darab krumpli
  • 2 darab répa
  • 2 darab fehérrépa
  • 0.5 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 3 liter víz
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csokor petrezselyem (friss)

Húsgombóc:

  • 500 gramm darált marhahús
  • 0.5 tk bors
  • 1 tk
  • 1 darab tojás
  • 0.5 nagy fej vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit, a vöröshagymát és a répákat pucoljuk meg. A krumplit vágjuk kockákra, a hagymát finomra, a répákat karikákra. A szárzellert mossuk meg, vágjuk szeletekre.

Forrósítsunk olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a vöröshagyma felét, dinszteljük pár percig, míg puha és átlátszó lesz. Ekkor adjuk hozzá a répákat, a zellert és a krumplit. Még 1-2 percig dinszteljük a zöldségeket, majd önstük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk. Melegítsük forrásig, majd vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt főzzük 15-20 percig.

A darált húst tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a maradék fél hagymát, sót, borsot és a tojást. Keverjük alaposan össze. Formázzunk a masszából kisebb méretű golyókat, majd tegyük őket a gyöngyöző levesbe. Nagyjából 10 percig főzzük őket, míg teljesen át nem főnek.

Utolsó simításként a petrezselymet tegyük a lábasba, főzzük vele 2-3 percig a levest. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük