Húsgombócos csorba leves - Lefirkantott erdélyi recept alapján
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Olvashatunk könyveket, használhatjuk ügyesen az internetet, az igazi receptek lefirkantott cetliken találhatóak meg.
Amióta az Erdélyi Lakomából főzök, egyre jobban érdekel, vajon mennyi maradt meg ezekből a csodálatos receptekből a mai Erdély mindennapi gasztronómiájában. Így aztán faggatok mindenkit, aki erről valódi információkat adhat, és az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy sok minden megmaradt abból a hagyományból, amit a könyv receptjei tükröznek.
A csorba csak annyit jelent, leves, lehet akármilyen: ezt a verziót Zsuzsitól kaptam, náluk a húsgombócos, zöldséges verzió a kedvenc. Nem csodálom, nálunk is elég hamar sikeres lett, mert semmi szokatlan vagy ismeretlen elem nincs benne, mégis összességében valami újat ad. Eredetileg ciberével kell savanyítani, ami egy, a kovászhoz hasonló erjesztett massza, de más savanyítási módszer is megteszi.
Csorba húsgombóccal
Hozzávalók 6 személyre
A leveshez
- 3 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 2 darab krumpli
- 1 darab póréhagyma
- 1 kis gumó zeller
- 2 evőkanál olaj
- ecet, citrom vagy cibere
- tejföl
A gombóchoz
- 300 gramm darált sertéshús
- 2 marék rizs
- só
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A húsgombócokat készítjük el először. Elkeverjük a húst a rizzsel és a tojással, sózzuk, majd apró gombócokat formálunk belőle. Tálcára sorakoztatjuk őket, és a hűtőben várakoztatjuk, míg el nem jön az idejük.
A zöldségeket körülbelül egyforma méretű kockákra vagy karikákra vágjuk. Lábosban felhevítjük az olajat, kevergetve pároljuk a zöldségeket, míg kis színt nem kapnak. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, sózzuk. Amikor felforrt, óvatosan belerakosgatjuk a gombócokat, és alacsony lángon, gyöngyöztetve főzzük, míg minden meg nem puhul.
A legvégén jöhet a savanyítás ecettel, citrommal vagy, akinek van, ciberével, esetleg instant ciberével.
Tejföllel tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors