Hűsítő kedvenc: az eredeti gazpacho, a legjobb hideg zöldségleves
Az eredeti gazpacho receptje
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Paradicsom, paprika, uborka, hagyma, meg még pár apróság, ezekből készül a világ egyik leghűsítőbb és legegyszerűbb, ugyanakkor méltán szinte leghíresebb levese, a gazpacho. Főzni sem kell, csak turmixolni, mégis kellemesen laktató étel.
A paradicsom és a paprika elég sok ételben képes kiválóan együttműködni, mi a lecsóban használjuk, a franciák a ratatouille-ba, a spanyolok pedig, főzés nélkül, a gazpachoba. És habár az alapanyagok nagyon hasonlítanak egymásra, mindegyik étel más és más jellegű és ízű lesz, de hát így szép az élet.
A gazpacho lelke a paradicsom. Ó, de sokszor leírtuk már a SóBorson, hogy éretlen, ízetlen paradicsomból nem lehet jó ételt készíteni! Ugyanez áll a gazpachora is: az nem baj, ha kissé túlérett, vagy szottyadt a paradicsom, de ha ízetlen, akkor a belőle készült étel is az lesz, itt nincs pardon, se kompromisszum.
Így hámozd a paradicsomot!
Az egyetlen technikai nehézség a gazpacho elkészítésénél, szintén a paradicsommal kapcsolatos: meg kell hámozni. Ne válaszd a könnyebb utat, és ne használj konzervet, inkább eláruljuk a tuti trükköt: ejts bemetszést a bogyók alján keresztben, majd egy-két pillanatra dobd forró, lobogó vízbe. Ettől a paradicsom szinte önként ledobja a héját. Ennyi munkát igazán megér a gazpacho, tekintve, hogy ezzel nagyjából végeztünk is a tennivalókkal, innentől már csak turmixolni és ízesíteni kell a zöldségeket. Jó étvágyat hozzá!
Gazpacho
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab paradicsom
- 1 darab kígyóuborka
- 2 darab kaliforniai paprika / kápia / tv. paprika
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szelet szikkadt kenyér vagy zsemle
- 1 evőkanál fehérborecet / almaecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Hámozzuk és daraboljuk fel a többi zöldséget is. Mindegyikből tegyünk félre egy keveset, ez lesz a levesbetét.
Ha tálas robotgéped van, tegyél bele minden hozzávalót, és turmixold össze, már kész is a leves. Ha botmixered, akkor mehet minden a levesestálba, és ott turmixold.
Hűtőben kibír pár napot, sőt, erősen ajánlott hagyni kicsit összeérni az ízeket.
Adhatsz hozzá pirítóst, vagy krutont.