Palacsintatészta a levesbe? Az osztrák konyha kedvencét próbáld ki otthon is

plcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy egyszerű erőlevest is különlegesebbé tehetsz, ha a hagyományos levesbetétet valami szokatlanra cseréled.

Bár a palacsintáról főként az ellenállhatatlan édes desszertek jutnak az ember eszébe, sós finomságok is készülhetnek belőle. Senkit sem ér meglepetésként, ha töltve, ropogós panírban sütve vagy pörkölttel tálalva kerül az asztalra, tényleg sokoldalúan lehet bánni a tésztával, olyannyira, hogy még levesbetétként is jól funkcionál. Mielőtt azt gondolnád, furcsa a palacsinta és a leves párosítása, elárulom, régi találmány, az osztrák konyha egyik nagy kedvence, amit neked is meg kell kóstolnod.

A palacsintákat érdemes a megszokottól kicsit vastagabbra sütnöd, majd vágd vékony csíkokra, helyezd levesestányérra, és öntsd fel forró lével. A palacsinta masszáját bátran cifrázhatod, jól áll neki a finomra vágott petrezselyem vagy metélőhagyma, de a fűszerekkel is megéri játszani, lehet pikánsabb, ha chilivel dúsítod, vagy egy kis gyömbérrel tedd izgalmasabbá.

Tipp:

A palacsintát úgy csíkozhatod fel a legegyszerűbben, ha megvárod, míg kihűl, majd feltekered, utána egy éles késsel feldarabolod, a kis tekercseket pedig ízlésesen a tányérra tudod rakosgatni.

Húsleves palacsintatésztával

plct

Hozzávalók 4 személyre:

Palacsinta:

  • 60 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
  • 1.2 dl tej
  • olaj a sütéshez

Leves:

  • 1 darab csirkecomb
  • 1 darab csirkeszárny
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál szárzeller
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 db házi ételízesítő
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, sót, tojást, tejet keverjük csomómentesre, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben süssünk vastagabb palacsintákat.

A kihűlt palacsintákat vágjuk fel csíkokra.

Leves:

A csirkehúst tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi, majd habozzuk le. Utána adjuk hozzá az előkészített, megpucolt zöldségeket (a petrezselyem kivételével), sót, borsot, házi ételízesítő kockát (1 darab). A levest főzzük addig, míg minden eleme megpuhul.

A zöldségeket és a húst külön kínáljuk, a palacsintacsíkokat levessel felöntve és friss, finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük