
Régi kedvenc újragondolva: hortobágyi húsos palacsinta sütőben sütve

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Padlizsános mártogatós marokkói módra: a gazdag fűszerezés a lelke

Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

Tartalmas szendvics grillezett tofuval: a füstös aromának képtelenség ellenállni

Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

10 csodás tavaszi recept, amit kötelező elkészíteni: a tojásos nokedlitől a borsólevesig
A régi kedvenc sütőben készül: a meleg palacsinta tetejére érdemes egy kevés hideg tejfölt kanalazni, úgy sokkal finomabb lesz.
A hortobágyi palacsinta a magyar konyha egyik ismert és szeretett étele, amely a legtöbb receptben darált hússal készül. A hagyományos verzió helyett új változatokat is érdemes kipróbálni, told például a sütőbe, a szaft szépen bevonja majd a tésztát.
Az ízek kialakításánál a fő célom az volt, hogy kiemeljem a paprika zamatát, ezért a szaftba csípős paprikakrémet kevertem, nagyon karakteres lett. Természetesen, ha nem kedveled az erőset, édeset is használhatsz. Az íze kedvéért friss paprika is kerül a pörköltbe, ez lehet TV, hegyes-erős, de akár még kápiával is bolondíthatod, így nem a megszokott, de mennyei étel kerül az asztalra.
Hortobágyi húsos palacsinta sütőben sütve

Hozzávalók 4 személyre
- 2 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 60 dekagramm csirkehús (mell, comb)
- só és bors ízlés szerint
- 2.5 deciliter víz
- 2 teáskanál paprikakrém (csípős vagy édes)
- 1 darab paprika
- 1 darab paradicsom
- 300 gramm tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd szórjuk rá a pirospaprikát. A csirkehúst (a húst nem kell feldarabolni) is adjuk hozzá, fűszerezzük sóval, borssal.
Mikor a hús kap egy kis színt (10-15 perc), öntsük fel vízzel a pörköltet (több is lehet, ha szükséges). Adjuk hozzá a paprikakrémet, paprikát és a paradicsomot, közepes lángon, gyakran keverve főzzük addig, míg a hús puha lesz, a szaft besűrűsödik.
A puha húst vegyük ki, szedjük le a csontról, villa és kés segítségével szeleteljük fel, tegyük félre.
A szaftból a paprikát és a paradicsomot szedjük ki.
A lisztet és a tejfölt keverjük egybe, 1-2 merőkanál szaftot is keverjünk hozzá, majd öntsük a többi szafthoz, forraljuk egybe.
A palacsintákat készítsük el a szokásos módon.
A feldarabolt húst töltsük a palacsintába, hajtsuk batyuszerűre, majd a kis csomagokat fektessük tepsire vagy hőálló tálra. A szószt öntsük a palacsintára, 180 fokos sütőben süssük 8-12 percig.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors