Régi kedvenc újragondolva: hortobágyi húsos palacsinta sütőben sütve

hpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A régi kedvenc sütőben készül: a meleg palacsinta tetejére érdemes egy kevés hideg tejfölt kanalazni, úgy sokkal finomabb lesz.

A hortobágyi palacsinta a magyar konyha egyik ismert és szeretett étele, amely a legtöbb receptben darált hússal készül. A hagyományos verzió helyett új változatokat is érdemes kipróbálni, told például a sütőbe, a szaft szépen bevonja majd a tésztát.

Az ízek kialakításánál a fő célom az volt, hogy kiemeljem a paprika zamatát, ezért a szaftba csípős paprikakrémet kevertem, nagyon karakteres lett. Természetesen, ha nem kedveled az erőset, édeset is használhatsz. Az íze kedvéért friss paprika is kerül a pörköltbe, ez lehet TV, hegyes-erős, de akár még kápiával is bolondíthatod, így nem a megszokott, de mennyei étel kerül az asztalra.

Hortobágyi húsos palacsinta sütőben sütve

hpct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 60 dekagramm csirkehús (mell, comb)
  • só és bors ízlés szerint
  • 2.5 deciliter víz
  • 2 teáskanál paprikakrém (csípős vagy édes)
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 300 gramm tejföl
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd szórjuk rá a pirospaprikát. A csirkehúst (a húst nem kell feldarabolni) is adjuk hozzá, fűszerezzük sóval, borssal.

Mikor a hús kap egy kis színt (10-15 perc), öntsük fel vízzel a pörköltet (több is lehet, ha szükséges). Adjuk hozzá a paprikakrémet, paprikát és a paradicsomot, közepes lángon, gyakran keverve főzzük addig, míg a hús puha lesz, a szaft besűrűsödik.

A puha húst vegyük ki, szedjük le a csontról, villa és kés segítségével szeleteljük fel, tegyük félre.

A szaftból a paprikát és a paradicsomot szedjük ki.

A lisztet és a tejfölt keverjük egybe, 1-2 merőkanál szaftot is keverjünk hozzá, majd öntsük a többi szafthoz, forraljuk egybe.

A palacsintákat készítsük el a szokásos módon.

A feldarabolt húst töltsük a palacsintába, hajtsuk batyuszerűre, majd a kis csomagokat fektessük tepsire vagy hőálló tálra. A szószt öntsük a palacsintára, 180 fokos sütőben süssük 8-12 percig.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük