Húsmentes hétfő: 20 perc alatt kész a szaftos, illatos mexikói bab
Csak babkonzerv kell hozzá és fűszerek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A hüvelyesek mindig szuper megoldást jelentenek, ha húsmentes, de kiadós és laktató egytálételt szeretnénk készíteni. A mai húsmentes hétfőn mexikói stílusú babot főzünk, amivel a gyomrunk mellett adunk egyet a környezetnek és a lelkiismeretünknek is.
Szerencsére nagyon finom és jó minőségű konzerv babokat lehet kapni, így megúszhatjuk az egész éjszakás áztatást, meg a maratoni főzést. A konzerv bab nagyjából készen is van, már csak ízesíteni kell, így nem csoda, hogy az egyik kedvenc alapanyagommá lépett elő az utóbbi időben. Főleg, amióta még egy koriander növényre is beruháztam, ami kiváló barátja a babnak.
Az eljárás is borzasztó egyszerű, megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a konzerv babot, és már csak ízesíteni kell az ételt. Ezzel kapcsolatban három út lehetséges, amit a paprika fog meghatározni (ami, lévén mexikói stílusú étel, nem olyan meglepő).
A chipotle az mi?
Tehát, ha füstös ízt szeretnénk kapni, és hozzá is jutunk, akkor chipotle paprikát kell(ene) beletenni, ami nem más, mint füstölt jalapeno paprika. Ha nincs otthon chipotle, és nem is jutunk hozzá, viszont szeretjük a csípőset, akkor tegyünk bele a kedvenc fajta csípős paprikánkból ízlés szerint. Ha pedig ezek közül egyik sem áll fenn, akkor tegyünk bele másféle paprikát, vagy hagyjuk ki belőle teljesen. Vagy tegyél bele mind a háromból. A te ételed, te döntöd el.
Szaftot a kenyérhez!
Vigyázzunk rá, hogy a végén jó szaftos maradjon az étel, erre ugyanis nutricionális szempontból feltétlenül szükség van. A hüvelyesek ugyanis a gabonafélékkel kiegészítve adnak ki teljes értékű fehérjét, vagyis akkor vagyunk igazán gondosak, ha úgy készítjük az ételt, hogy a kenyeret is kívánjuk a bab mellé. Magyarul: nemcsak, hogy legálisan, de szinte kötelező jelleggel kell friss kenyérrel kitunkolni a szaftot.
Mexikói csilis bab (hús nélkül)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 80 dekagramm fehérbab konzerv
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- 1 db bió zöldségleves kocka (opcionális)
- 1 db chipotle paprika (opcionális)
- 1 darab paradicsom (vagy paradicsompüré)
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 csipet fahéj
- 1 db erős paprika (opcionális)
Elkészítés:
Felvágjuk apróra a hagymát, és egy fazékban elkezdjük dinsztelni az olajon. A végén rádobjuk a szintén apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát is.
Amikor a hagyma jó, ráöntjük a babkonzervet. Hagyjuk felforrni.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és felöntjük egy kis vízzel, hogy legyen a végén szaftja.
Egyet rottyan, és már kész is.
Fotó: Shutterstock