Tökéletes skót tojás ropogósra sütve: sütőben is készítheted
Bátran állj neki az elkészítésének, becsapós, mert amennyire mutatós, annyira egyszerű a recept, és nem is kell sok időt rászánnod.
A fasírt mindig remek választás, bármilyen körettel fogyasztva jólesik, és még szendvicsalapanyagnak is kiváló. Persze húsvétkor nem szendvicset szeretnénk a vendégeknek és a családnak kínálni. Kenyér helyett kaláccsal, a tavasz kedvenc zöldségeivel és hideg salátával érdemes tálalni, jólesik belőle minden falat.
A magyar konyha nagy kedvence, egyben kötelező eleme a húsvéti asztalnak, a főtt sonka és a tojás. Ha kicsit színesebbé tennéd az ünnepi menüt, és a sonka mellé vagy helyett mást kínálnál, akkor remek választás az egyben sült fasírt. Így még a főtt tojás is szerepet kap, ha a közepébe rejted. Az ünnep alkalmával érdemes a skót tojást kipróbálni, vagy az alábbi, kuglófformában sült finomságot. Ha nincs ilyen formád, akkor muffinformában készítsd el a mutatós és ízletes fasírtot.
A 8 darab tojást forrástól számítva főzzük 8-12 percig, utána hűtsük ki és pucoljuk meg.
A finomra aprított vöröshagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd várjuk meg, míg teljesen kihűl.
A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, borsot, pirospaprikát, nyers tojást, dinsztelt hagymát, fokhagymát és a zsemlemorzsát. Az alapanyagokat keverjük alaposan össze.
Vegyük elő a kuglófformát, és kenjük ki kevés olajjal, ha szükségesnek érezzük, majd helyezzük bele a bacont úgy, hogy a végei túllógjanak a formán. A baconre tegyük rá a darált húsos massza felét, szépen igazgassuk el. Ezután a főtt tojást ültessük a húsmasszára, a tetejét pedig fedjük be a maradék darálttal. A bacon kilógó végeit hajtsuk a darált tetejére.
A fasírtot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük készre 30-35 perc alatt. (Akkor jó, ha szép piros a teteje, érdemes ellenőrizni.)
Fotó: Getty Images
@sobors.hu