Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek
A jó főtt sonka a tökéletes alapanyag beszerzésénél kezdődik, ezért mindig megbízható helyről vásárold meg a húsvéti asztal ékét.
A húsvéti asztal kötelező szereplője a sonka, mely hagyományosan főtt formában kerül az asztalra, de ma már gyakran találkozni a gusztusos sonkatekercsekkel is.
Főtt sonkát készíteni nem nehéz, teljesen kezdők is sikerrel szervírozhatják, ha megfogadják a nagyi tanácsát. Ha biztosra mész, már a vásárlásnál figyelj, ha lehet, parasztsonkát válassz. Ez a változat nagyon sós, ezért érdemes egy éjszakát hideg vízbe áztatni főzés előtt.
A húsvéti sonka akkor az igazi, ha szaftos és omlós, ezért fontos, hogy legyen rajta zsír, úgy nem fog kiszáradni. Hogy szép gusztusos szeleteket kínálj, a sonkát mindig hagyd a főzőlében kihűlni. Ha ezt nem várod meg, és még melegen esel neki, akkor darabjaira esik.
A sonka főzőleve tele van ízzel, szűrd le és használd máshoz! Főzz belőle ünnepi sonkalevest, vagy kihűlve fagyaszd le, később jól fog jönni bableves vagy krumplileves készítésénél.
Ha parasztsonkát vásároltunk, akkor áztassuk hideg vízbe egy éjszakára. Ha gyorspácolt, akkor nem szabad.
Másnap cseréljük a vizet, és tegyük a sonka mellé a megtisztított hagymát, fokhagymagerezdeket, fekete szemes borsot és babérlevelet, majd tegyük fel főni.
A sonka főzési ideje a súlyától függ, ha 1 kilós, akkor 1 órát (vagy picit tovább) ajánlott főzni. Kilónként egy órával érdemes számolni.
Az elkészült sonkát hagyjuk a főzőlében kihűlni, majd utána emeljük ki és szeleteljük fel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu