![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ünnepi kalácsfészek: a foszlós, édeskés tészta remekül illik a sonkához
![hkcover](https://kep.index.hu/1/0/3721/37217/372175/37217553_2841337_d334d50d76fde2061652db60bf9a9c8f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kissé édeskés tésztájú kalácsok mesésen mutatnak majd a húsvéti asztalon, a közepükbe festett tojásokat is lehet rejteni.
A szépen megterített húsvéti asztalon biztos helyet kap a főtt sonka, amely mellé kalácsot is illik kínálni. A kalács akkor lesz a legfinomabb, ha otthon készül, és ha már lúd, legyen kövér, készítsd el fészekként, kissé édesen, remekül fog harmonizálni a sonka füstös ízével.
Mivel ünnepi asztalra kerül a kalács, legyen mutatós: érdemes mázzal borítani és vidám, étkezésre szánt dekorelemekkel feldobni. Az sem árt, ha ízben is figyelemre méltó, ha csak felnőttek falatoznak belőle, whisky-vel érdemes megbolondítani. Ha sonka és tojás mellé kínálnád, el is hagyható róla az édes máz.
Húsvéti kalácsfészek
![kkct](https://kep.index.hu/1/0/3721/37217/372176/37217617_5412d9775c99e7adcac287577ab374c5_wm.jpg)
Hozzávalók 6 darabhoz
Tészta:
- 50 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 6 dekagramm vaj
- 2.5 deciliter tej
- 6 dekagramm cukor
- 3 dekagramm élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 darab tojássárgája
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab tojás
Máz:
- 15 dekagramm porcukor
- 5 teáskanál víz
- 2 teáskanál whisky
Elkészítés:
Tészta:
A vajat olvasszuk fel.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, majd az élesztőt is morzsoljuk bele.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a sót, utána a közepébe az ujjaink segítségével ássunk mélyedést, amelybe üssük bele a tojások sárgáját, öntsük bele az olvasztott vajat, a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot és az élesztős tejet. Utána kézzel vagy dagasztógéppel dagasszuk hólyagosra, addig, amíg a tészta fényes, rugalmas lesz. Ezután a tésztát fedjük le és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd osszuk 6 részre.
A tésztadarabokat sodorjuk vékony rúddá (70-80 centiméter), majd hajtsuk félbe, így két hosszú hurkát kapunk, amelyeket szoros fonattá kell tekerni, a két végét csippentsük össze. A kalácskoszorú közepénél, az ujjaink segítségével húzzuk szét a tésztát úgy, hogy a közepén lyuk legyen, majd helyezzük őket sütőpappírral bélelt tepsire.
A kalácskoszorúkat kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-35 perce, míg aranybarnára sül a tészta.
Máz:
A porcukrot és a vizet alaposan keverjük egybe, majd ha folyékony, keverjük hozzá a whisky-t (nem muszáj). Csorgassuk a kalácsra, amit még tovább lehet dekorálni.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!