Ünnepi kalácsfészek: a foszlós, édeskés tészta remekül illik a sonkához

hkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kissé édeskés tésztájú kalácsok mesésen mutatnak majd a húsvéti asztalon, a közepükbe festett tojásokat is lehet rejteni.

A szépen megterített húsvéti asztalon biztos helyet kap a főtt sonka, amely mellé kalácsot is illik kínálni. A kalács akkor lesz a legfinomabb, ha otthon készül, és ha már lúd, legyen kövér, készítsd el fészekként, kissé édesen, remekül fog harmonizálni a sonka füstös ízével.

Mivel ünnepi asztalra kerül a kalács, legyen mutatós: érdemes mázzal borítani és vidám, étkezésre szánt dekorelemekkel feldobni. Az sem árt, ha ízben is figyelemre méltó, ha csak felnőttek falatoznak belőle, whisky-vel érdemes megbolondítani. Ha sonka és tojás mellé kínálnád, el is hagyható róla az édes máz.

Húsvéti kalácsfészek

kkct

Hozzávalók 6 darabhoz

Tészta:

  • 50 dekagramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 6 dekagramm vaj
  • 2.5 deciliter tej
  • 6 dekagramm cukor
  • 3 dekagramm élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 darab tojás

Máz:

  • 15 dekagramm porcukor
  • 5 teáskanál víz
  • 2 teáskanál whisky
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A vajat olvasszuk fel.

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, majd az élesztőt is morzsoljuk bele.

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a sót, utána a közepébe az ujjaink segítségével ássunk mélyedést, amelybe üssük bele a tojások sárgáját, öntsük bele az olvasztott vajat, a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot és az élesztős tejet. Utána kézzel vagy dagasztógéppel dagasszuk hólyagosra, addig, amíg a tészta fényes, rugalmas lesz. Ezután a tésztát fedjük le és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, majd osszuk 6 részre.

A tésztadarabokat sodorjuk vékony rúddá (70-80 centiméter), majd hajtsuk félbe, így két hosszú hurkát kapunk, amelyeket szoros fonattá kell tekerni, a két végét csippentsük össze. A kalácskoszorú közepénél, az ujjaink segítségével húzzuk szét a tésztát úgy, hogy a közepén lyuk legyen, majd helyezzük őket sütőpappírral bélelt tepsire.

A kalácskoszorúkat kenjük meg felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 20-35 perce, míg aranybarnára sül a tészta.

Máz:

A porcukrot és a vizet alaposan keverjük egybe, majd ha folyékony, keverjük hozzá a whisky-t (nem muszáj). Csorgassuk a kalácsra, amit még tovább lehet dekorálni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük