Így lesz igazán finom a sopszka saláta - a lényeg a juhsajt
Az eredeti sopszka saláta juhsajttal és sült paprikával készül
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A sopszka saláta híres balkáni étel, és nincs benne saláta, de ez már meg sem lep minket, annyi salátában nincs. Az igazi karakterét két hozzávaló: a sült paprika, és a reszelt juhsajt adja, enélkül csak egy sima kevert saláta lenne. Így viszont maga a bolgár ízcsoda.
Természetesen el lehet készíteni nyers paprikából is, de a sült paprika jellegzetes íze egészen más szférákba emeli ezt az ételt. Nem olyan nagy kunszt egyébként: csak be kell tolni a paprikát a sütőbe, lehetőleg jó magas hőfokon, és fél óra alatt el is készül. Akkor jó, ha a héja már itt-ott fekete, akkor lehet könnyen lehúzni a paprika húsáról.
Kell még a sopszka salátába paradicsom, uborka, lilahagyma és petrezselyem - utóbbi az előbbit hivatott semlegesíteni, bár, szerintem kevés sikerrel. Nem baj, valamit valamiért. Öntetnek pedig a jó öreg ecet-olajat vetjük be, ebben az esetben lehetőleg olívaolajat és borecetet használjunk.
Legalább valami juhsajthoz hasonlót!
Hozzá juhsajt dukál. Ha nem sikerül juhsajtot szerezni, lehetőleg ne trappistával, vagy mozzarellával helyettesítsük, de ne is cheddarral, hanem próbálkozzunk kecskesajttal, bár annak határozottan más a karaktere, de az is jó nyomon jár, aki jobb híján juhtúróval próbálkozik.
Sopszka saláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab paprika
- 5 darab paradicsom
- 2 darab uborka
- 1 fej lilahagyma
- 1 csomag petrezselyem
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál borecet
- 10 dekagramm juhsajt
- 1 ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
Elkészítjük a vinaigrette-et is: elkeverjük az ecetet az olajjal. Ráöntjük a zöldségekre.
Amikor a paprika kihűlt, lehúzzuk a héját, csíkokra vágjuk, és szintén hozzákeverjük a salátához.
A juhsajtot lereszeljük, és rászórjuk a saláta tetejére, és már kész is van.
Fotó: Shutterstock