A csodás kheer receptje: illatos rizspuding házilag, kardamommal készítve
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kardamom és illatos rózsavíz teszi különlegessé a rizskelyhet, tálalásnál dzsemmel vagy magvakkal megszórva kínálhatjuk.
Az egyszerű rizspuding nem összekeverendő a tejberizzsel, a rizspuding sokkal krémesebb, hűtőben 4-5 napig gond nélkül tárolható. A krémes desszert sokféleképp tálalható, ha igazán édesszájúak vagyunk, válasszunk ízlésünknek megfelelő dzsemet és kanalazzunk belőle a rizspuding tetejére, ha azonban másra vágyunk, lekvár helyett magvak kerülhetnek a finomságra.
A rizspuding nagyon kedvelt desszert Indiában, a kheer nem hiányozhat egy ünnepi asztalról sem. A csodás kehelyért nem kell Indiába utaznunk, otthon mi is elkészíthetjük: az indiai életérzésről és ízekről a kardamom és a rózsavíz gondoskodik, de nyugodtan csempészhetünk sáfrányt is a rizspudingba, ettől kellemes sárgás árnyalatot fog kapni a kheer.
A rizspuding elkészítésénél fontos, hogy miután felforrt a tejszín, hagyjuk kihűlni, mielőtt továbbdolgoznánk vele, így tökéletesen átveszi a kardamom egyedülálló ízét, attól pedig nem kell tartanunk, hogy megbőrösödik a tejszín, hiszen úgyis leszűrjük.
Kheer
Hozzávalók 4 személyre
- 300 milliliter tejszín
- 10 szem kardamomhüvely
- 100 gramm cukor
- 200 gramm rizs
- 1 csipet só
- 1 teáskanál rózsavíz
- 4 deciliter víz
Elkészítés:
A tejszínt lábasba öntjük, hozzáadjuk a kardamomhüvelyeket és a cukrot, kis lángon addig kevergetjük, míg a cukor felolvad. Ha a tejszín forrni kezd, a lábast levesszük a tűzhelyről, fedő alatt egy órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
A rizst másik lábasba tesszük, 4 deciliter vízzel és egy csipet sóval felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt 15 percig pároljuk, ezután levesszük a tűzhelyről és fedő alatt 5 percig állni hagyjuk. Pihenés után a rizst tálcára terítjük, hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt tejszínt átszűrjük, hozzáadjuk a rózsavizet, elkeverjük benne. A kihűlt rizshez keverjük a tejszín felét. A rizst fedjük le, 2-3 órára tegyük hűtőbe.
Tálalásnál keverjük a maradék tejszínt a rizshez, magvakkal megszórva vagy lekvárral tálaljuk.
Fotó: Getty Images