Melengető és fűszeres, indiai módon készült pörkölt csicseriborsóból

chana masala cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ehhez a fogáshoz érdemes időt szánni a csicseriborsó áztatására és főzésére - sokkal finomabb lesz.

Az indiai ételekben - sok minden más mellett - a mártogatás a legjobb, a szószok és a lepénykenyér, na meg persze a büntetlen lehetőség a kézzel evésre. A masala szósz tejszínes, paradicsomos és nagyon fűszeres, akkor is, ha csirkével vagy paneer sajttal, esetleg, ahogy most is, csicseriborsóval készül. Mindegyik esetben nagyon jó dolog mártogatni, de ez a verzió talán a legjobb mind közül.

A csicseriborsó különleges állagának köszönhetően egyszerre lesz krémes és marad harapnivaló, így enyhén magába tudja szívni a szószt, nem csak bevonja, bele is ivódik a sok fűszer és íz. Ehhez viszont jobb, ha házilag főzzük a csicseriborsót és kivételesen nem konzervet használunk. 

Chana masala

chana masala

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm főtt csicseriborsó
  • 1 darab hagyma
  • 2 darab fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj vagy ghí
  • 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál garam masala
  • ízlés szerint
  • 400 gramm passata (passzírozott paradicsom)
  • 1 deciliter tejszín
  • friss koriander
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk, majd vajon vagy tisztított vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a többi fűszert. Elkeverjük, beletesszük a főtt csicserit, felöntjük a paradicsommal és annyi főzővízzel vagy vízzel, amennyi egy-két ujjnyira ellepi. Alacsony lángon főzzük, míg kissé be nem sűrűsödik, majd belekeverjük a tejszínt is. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük