Szaftos marhapörkölt a mama receptje szerint: a hús nagyon omlós lesz
A sűrű marhapörkölt régi recept szerint készül, csak egy pici újítás kerül a hagyományos változatba, a fűszerezésen csavartunk egyet.
Az ír konyhában igen népszerű alapanyag a Guinness sör. Az íze, a színe és a karaktere együtt járulnak hozzá ahhoz, hogy a desszerttől a főételig bátran meríthessenek belőle a kísérletezőkedvűek.
Az ízekben gazdag és kiadós marhapörköltjükbe például a sörön kívül mennyei marhahúsalaplé, rengeteg sárgarépa és a burgonya is kerül, ami mellé már tényleg csak egy szelet friss kenyeret kell kínálni.
A hagymákat tisztítsuk meg. A vöröshagymákat kockázzuk fel, a fokhagymákat pedig aprítsuk fel.
A húst vágjuk fel kockákra. A fűszernövényeket aprítsuk fel. A krumplikat hámozzuk meg és vágjuk félbe, majd negyedbe. A sárgarépákat szintén hámozzuk meg, majd vágjuk 2,5 cm-es darabokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, és a só és a fekete bors felét. A húsdarabokat forgassuk meg a lisztes keverékben.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olaj felét, majd adjuk hozzá a húst. Minden oldalukat pirítsuk le 2-3 perc alatt, majd szedjük tányérra.
A visszamaradt olajhoz adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét, majd folyamatos keverés mellett fél-1 percig pirítsuk. Adjuk hozzá az almaecetet és a sört, majd alaposan keverjük össze.
A húsokat tegyük vissza a serpenyőbe, majd adjuk hozzá a marhahúsalaplevet, a babérlevelet, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a maradék sót, illetve borsot. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és főzzük részben lefedve kb. 2,5 órán át. Időnként keverjük meg, és vigyázzunk, hogy nehogy forrni kezdjen.
Ezután adjuk hozzá a barna cukrot, a vöröshagymát, a krumplit és a sárgarépát, majd főzzük további 1 órán át, időnként megkeverve. Ha a zöldségek már nagyjából megpuhultak, egy kis edényben keverjük össze a kukoricakeményítőt és a vizet, csomómentesre.
Ezt adjuk hozzá a pörkölthöz, és főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik. Ez kb. 5 perc. Kóstoljuk meg, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Ha minden íz klappol, szedjük tányérokba, hintsük meg aprított petrezselyemmel, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu