Szaftos ír marhapörkölt: sörtől mennyei a szaftja

4
Nyomtatás
ir-marhaporkolt
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy szaftos és sűrű marhapörköltnek bizony nehéz ellenállni. Ezt a receptet az ír konyha ihlette, ugyanis nem mással készül, mint a híres Guinness sörrel.

Az ír konyhában igen népszerű alapanyag a Guinness sör. Az íze, a színe és a karaktere együtt járulnak hozzá ahhoz, hogy a desszerttől a főételig bátran meríthessenek belőle a kísérletezőkedvűek.

Az ízekben gazdag és kiadós marhapörköltjükbe például a sörön kívül mennyei marhahúsalaplé, rengeteg sárgarépa és a burgonya is kerül, ami mellé már tényleg csak egy szelet friss kenyeret kell kínálni.

Ír marhapörkölt

ir-marhaporkolt

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 90 g búzaliszt
  • 3 tk.
  • 2 tk. fekete bors
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1.3 kg marhanyak
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 75 g paradicsompüré
  • 1.5 ek. almaecet
  • 330 ml Guinness
  • 1 l marhaalaplé
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk. rozmaring
  • 2 tk. kakukkfű
  • 1 ek. barna cukor
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 kg krumpli
  • 6 db sárgarépa
  • 3 tk. kukoricakeményítő
  • 1 tk. víz
  • 2 ek. petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg. A vöröshagymákat kockázzuk fel, a fokhagymákat pedig aprítsuk fel.

A húst vágjuk fel kockákra. A fűszernövényeket aprítsuk fel. A krumplikat hámozzuk meg és vágjuk félbe, majd negyedbe. A sárgarépákat szintén hámozzuk meg, majd vágjuk 2,5 cm-es darabokra.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, és a só és a fekete bors felét. A húsdarabokat forgassuk meg a lisztes keverékben.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olaj felét, majd adjuk hozzá a húst. Minden oldalukat pirítsuk le 2-3 perc alatt, majd szedjük tányérra.

A visszamaradt olajhoz adjuk hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét, majd folyamatos keverés mellett fél-1 percig pirítsuk. Adjuk hozzá az almaecetet és a sört, majd alaposan keverjük össze.

A húsokat tegyük vissza a serpenyőbe, majd adjuk hozzá a marhahúsalaplevet, a babérlevelet, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a maradék sót, illetve borsot. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és főzzük részben lefedve kb. 2,5 órán át. Időnként keverjük meg, és vigyázzunk, hogy nehogy forrni kezdjen.

Ezután adjuk hozzá a barna cukrot, a vöröshagymát, a krumplit és a sárgarépát, majd főzzük további 1 órán át, időnként megkeverve. Ha a zöldségek már nagyjából megpuhultak, egy kis edényben keverjük össze a kukoricakeményítőt és a vizet, csomómentesre.

Ezt adjuk hozzá a pörkölthöz, és főzzük addig, amíg kissé besűrűsödik. Ez kb. 5 perc. Kóstoljuk meg, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Ha minden íz klappol, szedjük tányérokba, hintsük meg aprított petrezselyemmel, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon