
A kenyér, amihez nem kell élesztő és egy órán belül kész - Ilyen az ír szódakenyér

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat

Mit kezdjünk a szikkadt kaláccsal és a húsvéti sonkával? Maradékfelhasználás okosan

Áfonyás sült zabkása: a rohanós reggelek megmentője
Nagyon sokan maradtak élesztő nélkül: nekik ajánljuk ezt a megoldást, amit ráadásul dagasztani, keleszteni sem kell, tehát nagyon hamar kész.
A közvéleménnyel ellentétben, szerintem a Szigetország ételei igenis nagyon jók tudnak lenni, Észak-Írországban például zseniális dolgokat ettünk. Ez a szódakenyér viszont nem csupán finom, hanem elképesztően egyszerű és praktikus is, ami karanténban élők számára életmentő lehet.
A szódakenyér fontos alapja - a liszten és a szódabikarbónán túl - az író. Az író egy híg, semleges ízű tejtermék, nálunk elég ritkán kapni, ezért tej és joghurt keverékével szoktuk utánozni. Süteményekbe fantasztikus, vele készül a kedvenc scone-unk és a mindig működő tortalapunk is.
Az itt bemutatott recept az abszolút klasszikus, de sokan feldobják ezzel-azzal: adnak hozzá áfonyát, mazsolát például. Reggelire, frissen, egy kis vajjal csodálatos dolog.
Ír szódakenyér

Hozzávalók 1 darabhoz
- 500 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 300 gramm író
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 230 fokon. A lisztet, a sót és a szódabikarbónát egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést fúrunk az ujjunkkal, ide öntjük az írót, oldalról belekeverjük a lisztet, majd amikor összeállt, lisztezett deszkára borítjuk és néhány mozdulattal cipót formálunk belőle. A tetejét keresztirányban bevágjuk.
Sütőpapíros tepsire vagy fazékba helyezzük a cipót, majd a sütőbe tesszük. 15 perc múlva visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokosra. További fél órát sütjük, míg aranyszínű nem lesz, illetve ha kivesszük, kopogtatva kongani nem kezd.
Fotók: Ács Bori/Sóbors