Izgalmas, de villlámgyors ételre vágysz? Készíts tejszínes-zöldfűszeres tésztát!
Bármilyen zöldfűszerből finom, használd, ami van otthon!

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A pesztó óta tudjuk, hogy egy marék friss zöldfűszerből simán lehet isteni finom tésztaszószt készíteni. Ez a tejszínes-zöldfűszeres tésztaszósz ebből a szempontból a pesztó egyik unokaöccse, a legjobb tulajdonsága pedig az, hogy tényleg bármiből meg lehet főzni, amit éppen a kertben, vagy a konyhaablakban álló cserepekben találunk.

Én most bazsalikomot, mentát, koriandert és petrezselymet használtam, mert éppen ezek jutottak a kezem ügyébe, meg egy kis rukkolát, ami tudom, hogy nem fűszer, hanem salátanövény, annak viszont elég karakteres. Kicsit izgultam, hogy milyen lesz az összhangjuk, sőt, valójában rettegtem, hogy ezt a keveréket a gyerekek nem fogják megenni - márpedig ez így a nyári szünetben különösen fontos szempont - ennek ellenére mindenki lelkesen falta. Sőt, elhangzott a mesebeli "sosem ettem még ilyen finomat" mondat is, ami persze nem igaz, de attól még zene füleimnek.

Fotó: Belső Olga

Annál is inkább, mert ezt a tésztaszószt tényleg pontosan annyi idő alatt el lehet készíteni, amennyi idő alatt megfő a tészta, ezúttal (nyilván) durum lisztből készült fusillit használtam. Ez egy nagyon jól kitalált tésztaforma, a kanyarulataiba jó sok szósz tud befeküdni, fel is vette az összeset.

Háziasszonyok álma

Amíg főtt a tészta, leszedtem, megmostam és apróra vágtam a zöldfűszereket, feltettem a hagymát dinsztelni, és összerottyantottam a szószt. Szűrés után gyors keverés, és már kész is volt az ebéd. Végre előállt az a helyzet, amiről mindig álmodtam: tovább tartott az ebédet megenni, mint megfőzni, hurrá.

Zöldfűszeres-tejszínes tészta

zöldfűszeres fusilli

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 500 gramm durum száraztészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2.5 deciliter tejszín
  • 1 deciliter tejföl
  • 2 marék zöldfűszerek
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék parmezán reszelve
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Vizet forralunk, sózzuk, feltesszük benne főni a tésztát. Fedő nélkül, közepes lángon főzzük, hogy ki ne fusson, időnként megkeverjük. Elolvashatjuk, hogy hány percet ír a csomagon a használati utasítás, valójában inkább kóstolgassuk - vagy rutinosak érzik, hogy milyen állagú.

Amíg fő a tészta, előkészítjük a zöldfűszereket. Leszedjük, megmossuk.

Felvágjuk a hagymát, feltesszük az olajon dinsztelni. Közben összevágjuk a zöldfűszereket.

Ha kész a hagyma, felöntjük a tejszínnel és a tejföllel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felforraljuk. Addig lereszeljük a parmezánt.

Amikor forr, hozzáadjuk a zöldfűszereket, még egyet rottyantunk rajta, sózzuk, borsozzuk, majd elzárjuk a hőforrást. Belekeverjük a parmezánt is.

Elvileg a tészta pont elkészült, leszűrjük, és hozzákeverjük a szószt. Tálaljuk.

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük