
Gyomorgyógyító zöldségleves: az ünnepi lakoma után kíméli a megterhelt gyomrot

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd
A zöldségleves akkor a legfinomabb, ha minél többfajta zöldség gazdagítja, készülhet szezonális frissből, de mirelit változat is kerülhet a fazékba.
Az ünnepi nagy lakomák után jólesik gyomorkímélőbb ételeket fogyasztani, amelyek rendbe rakják a túlterhelt gyomrot - ilyenkor a legjobb választás a könnyű, forró, gyógyító zöldségleves.
Egy tányérnyi leves mindig áldás a legyengült szervezetnek, nem csak a testnek tesz jót, a lelket is simogatja. Azon kívül, hogy finom és tényleg gyomorbarát, a jól megpakolt zöldséglevesben megvan minden, amire a szervezetnek szüksége van, és nem fogod magad éhesnek érezni utána, már egy tányérnyi eltelít. A zöldséglevesbe bármi kerülhet, ami a hűtőben vagy a kamrában lapul, ha tartalmasabbra szeretnéd, házi készítésű tésztát vagy galuskát is tehetsz bele.
Ízletes zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 fej karfiol
- 1 darab karalábé
- 1 fej hagyma
- 2 marék mirelit borsó
- 1 csokor petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál kakukkfű
- 2 evőkanál olaj
- víz
Elkészítés:
Az összes zöldséget tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszőleges méretűre, kivéve a hagymát, azt hagyjuk egészben.
Az előkészített zöldségeket az olajon 2-3 perc alatt forgassuk egybe, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítsük, ha szeretnénk, házi ételízesítő kockát is használhatunk. A levest addig főzzük, amíg az összes zöldség megpuhul, tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Fotó: Getty Images