Krumplis curry melengető fűszerekkel: tartalmas fogás kevés munkával
Curry nem csak hangzatos alapanyagokból készülhet: krumpli és répa is lehet az alapja ennek a tartalmas és izgalmas fogásnak, ha tudod, hogyan fűszerezd.
A curryről általában a többlépcsős fűszerezés, az egzotikus, már-már beszerezhetetlen hozzávalók és a hosszas főzési idő jut az eszünkbe. És vitathatatlan, az ázsiai fogásnak létezik olyan változata is, amely a fenti módszer szerint készül, most azonban egy hétköznapibb alapanyagokból és gyorsan összedobható verziót hoztam, amely minden falatban ugyanazt az élményt nyújtja, mint a sokkal bonyolultabb társai.
Ehhez mindössze arra lesz szükséged, hogy a megfelelő fűszereket használd: a friss gyömbér, a currypor, a garam massala és az indiai citromfű elengedhetetlen kellékei ennek a receptnek, azonban ha ezeket beszerezted, akkor gyakorlatilag bármilyen zöldségből egzotikus curryalapanyagot varázsolhatsz. Ha nem tudod, hogy honnan szerezd be a megfelelő fűszereket, akkor érdemes átböngészni ezt a fűszeres/delikátesz válogatást.
A recept érdekessége, hogy cukor helyett banánt használ édesítéshez. Bevallom, voltak fenntartásaim, amikor először hallottam erről a módszerről, azonban a végeredmény minden kételyemet eloszlatta: a banánból semmit sem érezni a curry ízén, azonban utánozhatatlanul – nem cukrosan – édes az összhatás, ugyanakkor pedig a szószt is krémessé teszi. Te is bátran adj neki egy esélyt!
Japán krumplis curry
Hozzávalók 4 személyre
- 3 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 7 cm friss gyömbér apróra vágva
- 3 szál indiai citromfű apróra vágva
- 3 szál nagy répa karikázva
- 100 g shiitake gomba szeletelve (opcionális)
- 1 db érett banán
- 1 ek paradicsompüré
- 1 tk só
- 400 g krumpli kockázva
- 0.5 tk chilipehely
- 500 ml zöldségalaplé
- 1 db csicseriborsó-konzerv
- 200 ml konzerves kókusztej folyadék nélkül
- 1 ek currypor
- 1 tk garam masala
- 2 ek szójaszósz
- rizs a tálaláshoz
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olajjal, és 2-3 percig, közepes hőfokon pirítsuk benne a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a citromfüvet. Adjuk hozzá a répát és a gombát (ha használunk), és pirítsuk további 2 percig.
Sózzuk meg, adjuk hozzá a paradicsompürét és a karikákra vágott banánt, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig.
Ízesítsük tovább a chilivel, majd adjuk hozzá a krumplit és az alaplevet, keverjük össze, és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket.
Szűrjük le a csicseriborsó-konzervet (a levét azonban ne öntsük ki, hiszen szuper tojáspótló lehet belőle!), és keverjük a curryhez. Adjuk hozzá a sűrű kókusztejet, a curryport, a garam masala keveréket és a szójaszószt, forraljuk össze őket, majd vegyük le a tűzről. Ízlés szerint sózzuk.
Pergős jázminrizzsel tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!