Krumplis curry melengető fűszerekkel: tartalmas fogás kevés munkával

Japan curry krumplival c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Curry nem csak hangzatos alapanyagokból készülhet: krumpli és répa is lehet az alapja ennek a tartalmas és izgalmas fogásnak, ha tudod, hogyan fűszerezd.

A curryről általában a többlépcsős fűszerezés, az egzotikus, már-már beszerezhetetlen hozzávalók és a hosszas főzési idő jut az eszünkbe. És vitathatatlan, az ázsiai fogásnak létezik olyan változata is, amely a fenti módszer szerint készül, most azonban egy hétköznapibb alapanyagokból és gyorsan összedobható verziót hoztam, amely minden falatban ugyanazt az élményt nyújtja, mint a sokkal bonyolultabb társai.

Ehhez mindössze arra lesz szükséged, hogy a megfelelő fűszereket használd: a friss gyömbér, a currypor, a garam massala és az indiai citromfű elengedhetetlen kellékei ennek a receptnek, azonban ha ezeket beszerezted, akkor gyakorlatilag bármilyen zöldségből egzotikus curryalapanyagot varázsolhatsz. Ha nem tudod, hogy honnan szerezd be a megfelelő fűszereket, akkor érdemes átböngészni ezt a fűszeres/delikátesz válogatást.

A recept érdekessége, hogy cukor helyett banánt használ édesítéshez. Bevallom, voltak fenntartásaim, amikor először hallottam erről a módszerről, azonban a végeredmény minden kételyemet eloszlatta: a banánból semmit sem érezni a curry ízén, azonban utánozhatatlanul – nem cukrosan – édes az összhatás, ugyanakkor pedig a szószt is krémessé teszi. Te is bátran adj neki egy esélyt!

Japán krumplis curry

Japan curry krumplival

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 7 cm friss gyömbér apróra vágva
  • 3 szál indiai citromfű apróra vágva
  • 3 szál nagy répa karikázva
  • 100 g shiitake gomba szeletelve (opcionális)
  • 1 db érett banán
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 tk
  • 400 g krumpli kockázva
  • 0.5 tk chilipehely
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 1 db csicseriborsó-konzerv
  • 200 ml konzerves kókusztej folyadék nélkül
  • 1 ek currypor
  • 1 tk garam masala
  • 2 ek szójaszósz
  • rizs a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy közepes edényt az olajjal, és 2-3 percig, közepes hőfokon pirítsuk benne a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a citromfüvet. Adjuk hozzá a répát és a gombát (ha használunk), és pirítsuk további 2 percig.

Sózzuk meg, adjuk hozzá a paradicsompürét és a karikákra vágott banánt, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig.

Ízesítsük tovább a chilivel, majd adjuk hozzá a krumplit és az alaplevet, keverjük össze, és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket.

Szűrjük le a csicseriborsó-konzervet (a levét azonban ne öntsük ki, hiszen szuper tojáspótló lehet belőle!), és keverjük a curryhez. Adjuk hozzá a sűrű kókusztejet, a curryport, a garam masala keveréket és a szójaszószt, forraljuk össze őket, majd vegyük le a tűzről. Ízlés szerint sózzuk.

Pergős jázminrizzsel tálaljuk. 

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük