Krumplis curry melengető fűszerekkel: tartalmas fogás kevés munkával

Japan curry krumplival c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Curry nem csak hangzatos alapanyagokból készülhet: krumpli és répa is lehet az alapja ennek a tartalmas és izgalmas fogásnak, ha tudod, hogyan fűszerezd.

A curryről általában a többlépcsős fűszerezés, az egzotikus, már-már beszerezhetetlen hozzávalók és a hosszas főzési idő jut az eszünkbe. És vitathatatlan, az ázsiai fogásnak létezik olyan változata is, amely a fenti módszer szerint készül, most azonban egy hétköznapibb alapanyagokból és gyorsan összedobható verziót hoztam, amely minden falatban ugyanazt az élményt nyújtja, mint a sokkal bonyolultabb társai.

Ehhez mindössze arra lesz szükséged, hogy a megfelelő fűszereket használd: a friss gyömbér, a currypor, a garam massala és az indiai citromfű elengedhetetlen kellékei ennek a receptnek, azonban ha ezeket beszerezted, akkor gyakorlatilag bármilyen zöldségből egzotikus curryalapanyagot varázsolhatsz. Ha nem tudod, hogy honnan szerezd be a megfelelő fűszereket, akkor érdemes átböngészni ezt a fűszeres/delikátesz válogatást.

A recept érdekessége, hogy cukor helyett banánt használ édesítéshez. Bevallom, voltak fenntartásaim, amikor először hallottam erről a módszerről, azonban a végeredmény minden kételyemet eloszlatta: a banánból semmit sem érezni a curry ízén, azonban utánozhatatlanul – nem cukrosan – édes az összhatás, ugyanakkor pedig a szószt is krémessé teszi. Te is bátran adj neki egy esélyt!

Japán krumplis curry

Japan curry krumplival

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 7 cm friss gyömbér apróra vágva
  • 3 szál indiai citromfű apróra vágva
  • 3 szál nagy répa karikázva
  • 100 g shiitake gomba szeletelve (opcionális)
  • 1 db érett banán
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1 tk
  • 400 g krumpli kockázva
  • 0.5 tk chilipehely
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 1 db csicseriborsó-konzerv
  • 200 ml konzerves kókusztej folyadék nélkül
  • 1 ek currypor
  • 1 tk garam masala
  • 2 ek szójaszósz
  • rizs a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy közepes edényt az olajjal, és 2-3 percig, közepes hőfokon pirítsuk benne a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a citromfüvet. Adjuk hozzá a répát és a gombát (ha használunk), és pirítsuk további 2 percig.

Sózzuk meg, adjuk hozzá a paradicsompürét és a karikákra vágott banánt, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig.

Ízesítsük tovább a chilivel, majd adjuk hozzá a krumplit és az alaplevet, keverjük össze, és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket.

Szűrjük le a csicseriborsó-konzervet (a levét azonban ne öntsük ki, hiszen szuper tojáspótló lehet belőle!), és keverjük a curryhez. Adjuk hozzá a sűrű kókusztejet, a curryport, a garam masala keveréket és a szójaszószt, forraljuk össze őket, majd vegyük le a tűzről. Ízlés szerint sózzuk.

Pergős jázminrizzsel tálaljuk. 

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük