Melengető sütőtökös curry: csicseriborsóval lesz tartalmas ebéd

Sutotok csicseriborso curry c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sütőtökszezonban próbáld ki a belőle készült curryt is: csicseriborsóval kombinálva egy fenséges, krémes és laktató fogást varázsolhatsz belőle.

A curry egész évben isteni fogás, azonban szezonális, őszies alapanyagokkal, mint amilyen a sütőtök, ráerősíthetsz a melengető, bekuckozós hatására. A nagy rakás illatos fűszerkeverékkel pedig valamennyi érzékedet kényeztetheted, így érdemes ezekből a leírásban megadott mennyiségeket használni még akkor is, ha első ránézésre soknak tűnnek. 

Sütőtökből válaszd az intenzívebb színű és ízű kanadai (más néven pézsmatök) változatot, mert ezzel az étel aromája is erőteljesebb lesz. És ha más ínycsiklandó sütőtökös recept is érdekel, akkor ezt a válogatást ajánlom.

Sütőtökös curry

Sutotok csicseriborso curry

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 1.5 kg sütőtök
  • 2 ek semleges ízű olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 250 ml víz
  • 1.5 tk
  • 1 csipet bors

A fűszeres alaphoz:

  • 1 tk mustármag
  • 1 tk köménymag
  • 2 tk koriandermag
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet szerecsendió

Az összeállításhoz:

  • a sült tök fele, pürésítve
  • a sült tök másik fele, felkockázva
  • 2 ek olaj
  • 1 fej nagy vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek apróra vágott friss gyömbér
  • 1 db friss serrano chilipaprika
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 400 ml kókuszkrém
  • 1 db csicseriborsó-konzerv (kb. 300 g)
  • 1 tk curry-fűszerkeverék
  • 2 ek friss lime-lé
  • 1 csokor friss, zöld koriander
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg és vágjuk negyedekbe a sütőtököt. Egy kanállal szedjük ki a magokat, helyezzük a hasábokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 fokos sütőben süssük őket puhára. Ez 50-60 percet vesz majd igénybe.

Amíg a sütőtök sül, készítsük elő a többi hozzávalót.

Ha a tök megpuhult, vegyük ki a sütőből, és amint annyira kihűlt, hogy megfogható, óvatosan fejtsük le róla a héját. Az egyik felét kockázzuk fel, az olajjal együtt tegyük egy felforralt serpenyőbe, közepes hőfokon pirítsuk rózsaszínűre, sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre.

A tök másik felét kanalazzuk egy turmixgépbe, és készítsük el a sütőtökös szószt: adjuk hozzá a vizet, a másfél teáskanál sót és a borsot, és pürésítsük homogén, krémes állagúra.

Készítsük el a fűszeres alapot: forrósítsunk fel egy nagyobb serpenyőt, és olaj nélkül 3-4 perc alatt pirítsuk le benne a mustár-, a kömény- és a koriandermagot. Ezután egy mozsárral vagy fűszerdarálóval zúzzuk darabossá a fűszereket, és keverjük őket a többi őrölt fűszerhez (kurkuma, fahéj, szerecsendió).

Ugyanabban a serpenyőben forraljuk fel a 2 evőkanál olajat, és pírítsuk benne üvegesre az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a gyömbért, a chilit és az apróra vágott paprikát, és pirítsuk 5-6 percig.

Ezután adjuk hozzá a félretett száraz fűszerkeveréket, és öntsük bele a sütőtökpürét és a kókuszkrémet. Alaposan keverjük össze, és forraljuk fel. 

Adjuk hozzá a felkockázott és lepirított tököt és a leszűrt csicseriborsó-konzervet, és 1-2 percig főzzük.

Fűszerezzük a curry-fűszerkeverékkel, a lime levével és a friss korianderrel.

Párolt rizzsel tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük