Jeruzsálemi túrótorta kuszkuszos alappal: a cheesecake méltó ellenfele

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha ki kellene emelnem az édességek közül egy családi kedvencet, biztosan a sajttortát, avagy a cheesecake-et emelném ki. Ez a torta szinte minden születésnap kötelező desszertje, kivéve talán apósomét, aki a csokoládékrémes süteményekért rajong. Egészen pontosan a csokoládékrémért, amiben elvétve piskóta is lehet.

Na, de hogy kerül ide a túrótorta? A túró a másik nagy kedvenc alapanyagom, a belőle készült édességek mindig sikert aratnak. Jeruzsálemi túrótortát egy étteremben ettem először, igazából a neve alapján választottam, mert ez az egyik kedvenc városom - gondoltam, a róla elnevezett édesség sem lehet rossz. Nem is tévedtem, tényleg isteni volt, úgyhogy felkerült a megsütésre váró sütemények listájára. 

Ünnepi recept, amit hétköznapokon is érdemes megsütni

A jeruzsálemi túrótorta hagyományosan ünnepi recept, de a legutóbbi macesztortám sikere után úgy gondolom, hogy ezeket az úgynevezett ünnepi sütiket bármikor el lehet készíteni, nem is kell hozzá különösebb alkalom. Egész egyszerűen túl finomak ahhoz, hogy csak egyszer egy évben kényeztessük magunkat vele. A túrós édességekből pedig amúgy is bármennyit meg tudunk enni, így semmi akadálya annak, hogy ezt a süteményt is sokszor megsüssük. 

Jeruzsálemi túrótorta

jeruzsálemi túrótorta recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

tészta

  • 1 bögre kuszkusz
  • 2 darab tojás
  • 5 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csipet
  • 1 deciliter forró víz
  • 10 dekagramm dió és/vagy pisztácia(darabolt) a torta tetejére

krém

  • 500 gramm tehéntúró (áttörve)
  • 200 gramm sajtkrém
  • 2 darab tojás
  • 1 darab narancs héja
  • 3 evőkanál méz

szirup

  • 1 darab narancs leve
  • 1 ízlés szerint méz
Recept idők

Elkészítés:

A kuszkuszt öntsük le forró vízzel, ízlés szerint sózzuk, keverjük hozzá a mézet és a vajat. 15-20 percig hagyjuk állni, majd ha megpuhult, keverjük hozzá a tojásokat is.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A krém hozzávalóit keverjük össze, majd egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. Erre tegyük a kuszkusz felét és utána a túrókrémet. A tetejére tegyük a maradék kuszkuszt. Tegyük a sütőbe, körülbelül 40 percre, majd ha megsült, a tetejére szórjunk diót.

A narancs levéből és a mézből keverjünk szirupot, és öntsük a felszeletelt tortára.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük