Csodás, joghurtos csörögefánk farsangra: egyszerűen készül a finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fánkok színes kínálatában a csöröge a legegyszerűbb, a farsangi szezonban érdemes elkészíteni, akár dupla adagban is.
A különleges formájú pampuska tésztája puha, fahéjas porcukorral megszórva igazán finom! Hogy az állaga jó legyen, csak tojássárgája kerül bele, mivel a fehérjétől kemény lenne. Persze az omlós textúrához a joghurt is hozzájárul, és a különlegesebb íz kedvéért a rumot se hagyd ki belőle.
A régimódi kedvenc nagyon egyszerűen készül, nem is kell rá sok időt áldozni, mivel csak 30 percet pihen a tészta. Egy pohár tejjel fantasztikus nassolnivaló. A pampuska lekvárral vagy olvasztott csokival is mennyei, ha pedig valami különlegesre vágysz, próbáld ki a túrós csörögefánkot. Bármilyen is legyen a forgácsfánk, a farsangi mulatságon jól fog esni mindenkinek.
Joghurtos csörögefánk
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab tojássárgája
- 60 g cukor
- 2 evőkanál rumaroma
- 250 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
- 50 g olvasztott vaj
- natúr joghurt szükség szerint
- olaj a sütéshez
- 1 bögre porcukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral és a rummal keverjük habosra.
A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk hozzá a sót, sütőport és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket, olvasztott vajat és annyi joghurtot (körülbelül 120-140 g), amennyi ahhoz szükséges, hogy lágy, mégis rugalmas tésztát gyúrjunk.
A begyúrt tésztát konyharuhával takarjuk le, és 30 percet pihentessük.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd vágjuk rombusz alakúra. A rombusz közepét vágjuk be, a tészta egyik sarkát bújtassuk át rajta, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára.
A porcukrot és a fahéjat keverjük egybe, szórjuk meg vele a kisült fánkokat.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors