Krémes, tejszínes sárgarépaleves: gyors, laktató és még finom is
A tejszínes sárgarépaleves kevés kalóriát tartalmaz, felgyorsítja az anyagcserét, arról nem beszélve, hogy nagyon zamatos.
A sárgarépa-krémleves különleges, intenzív zamata két dolognak köszönhető. Az egyik, hogy először a répa sütőben sül puhára, ettől kellemesen füstös íze lesz a levesnek, a másik pedig a kömény, mely remekül passzol a zöldséghez. Ez a leves tökéletes választás a bolondos nyári időben, amikor hol kisüt vagy épp elbújik a nap, melegen és hidegen is öröm belőle minden falat.
A krémleves magában is finom, de kínálható krutonnal, levesgyönggyel, és némi reszelt sajttal is izgalmasabbá tehető.
A kihűlt leves hűtőben 3 napig tárolható. Ha lefagyasztanád, tejterméket ne adj hozzá, csak mikor újra előveszed és átmelegíted, akkor keverj hozzá utolsó mozzanatként joghurtot, így pont olyan lesz, mintha frissen készült volna.
A megtisztított sárgarépákat daraboljuk fel, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 (esetleg több) perc alatt süssük puhára.
A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük meg, majd dobjuk rá a puhára sült répákat. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel, utána öntsük fel folyadékkal (ha többet igényel, akkor vízzel pótoljuk).
Körülbelül 8-10 perc főzés után botmixerrel pürésítsük a levest, majd adjuk hozzá a joghurtot, még 4-5 percig főzzük, de ne forraljuk a levest.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu