Pillanatok alatt elkészül a joghurtos répakrémleves: hidegen is finom

skcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A selymes textúrájú, zamatos leves forrón kínálva átmelegít, hidegen tálalva pedig felfrissít, miközben minden jóval feltölti a szervezetet.

A sárgarépa-krémleves különleges, intenzív zamata két dolognak köszönhető. Az egyik, hogy először a répa sütőben sül puhára, ettől kellemesen füstös íze lesz a levesnek, a másik pedig a kömény, mely remekül passzol a zöldséghez. Ez a leves tökéletes választás a bolondos nyári időben, amikor hol kisüt vagy épp elbújik a nap, melegen és hidegen is öröm belőle minden falat.

A krémleves magában is finom, de kínálható krutonnal, levesgyönggyel, és némi reszelt sajttal is izgalmasabbá tehető.

A kihűlt leves hűtőben 3 napig tárolható. Ha lefagyasztanád, tejterméket ne adj hozzá, csak mikor újra előveszed és átmelegíted, akkor keverj hozzá utolsó mozzanatként joghurtot, így pont olyan lesz, mintha frissen készült volna.

Joghurtos répakrémleves

skct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 kg sárgarépa
  • kevés olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 l alaplé vagy víz
  • 250 ml joghurt
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított sárgarépákat daraboljuk fel, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 (esetleg több) perc alatt süssük puhára.

A hagymát vágjuk finomra, és kevés olajon dinszteljük meg, majd dobjuk rá a puhára sült répákat. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel, utána öntsük fel folyadékkal (ha többet igényel, akkor vízzel pótoljuk).

Körülbelül 8-10 perc főzés után botmixerrel pürésítsük a levest, majd adjuk hozzá a joghurtot, még 4-5 percig főzzük, de ne forraljuk a levest.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük