Juharszirupos mázban sült édesburgonya: ideális köret a grillezéshez
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Házi mogyoróvajjal töltött leveles tészta: villámgyors édesség
Sütőtökös, édes bundás kenyér: fahéjtól illatos
Rozmaringos sertésszelet almával és hagymával sütve: a hús omlós lesz
Villámgyors vajas keksz vörös áfonyával: új kedvenc a sütisdobozba
A kerti sütögetések alkalmával általában a húsoké a főszerep, de a kísérőkről sem szabad megfeledkezni. Az édesburgonya, vagy más néven a batáta, például remek alternatíva lehet krumpli helyettesítésére. Az íze ezerszer izgalmasabb, édeskés, változatosan fűszerezhető.
Az édesburgonya fantasztikus alapanyag, ráadásul nálunk is megterem, úgyhogy nem kell kiegyeznünk az import kínai vagy éppen az amerikai édesburgonyával.
A termelői piacokon kapható magyar batáta sárga, narancssárga, fehér és lila színben kapható, és olykor akár vegyszermentesen termesztett példányokat is elcsíphetünk. A színpompás gumó a krumplival csak névlegesen ápol rokonságot, rendszertanilag nem.
A batáta nem csak finom, egészséges is
Bár fehérje, zsír és szénhidrát tekintetében a két növény nagyjából azonos jegyekkel bír, beltartalmi értékek szempontjából azonban az édesburgonya a nyerő. Kiváló rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, kifejezetten magas B2-, B6-, C- és E- vitamin, valamint kálium-, réz- és mangántartalma.
Az alábbi receptben a batáta édes, fűszeres mázat kap. Az előfőzést követően a sütéskor jól átjárja a vajas szirup és a fűszerek. Akkor jó, ha belül krémesen puha, kívül viszont ropogós és kérges.
Sült édesburgonya ragacsos mázzal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm édesburgonya
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál juharszirup
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 kávéskanál kömény
- 1 csipet só és bors
Elkészítés:
Az édesburgonyát megmossuk, majd egy lábasba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd mérsékeljük alatta a lángot, és közepes lángon mérettől függően 30 percig főzzük. Várjuk meg, míg kihűl, hámozzuk meg, majd karikázzuk fel, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A vajat, a juharszirupot a fűszerekkel együtt melegítsük össze, és borítsuk az édeskrumplira. A tepsit toljuk forró sütőbe, és 40 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images