Így készül a szaftos juicy lucy hamburger - Olvadt sajt van a húspogácsában
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Ha szeretnétek elkápráztatni a vendégeiteket, készítsetek sajttal töltött húspogácsát, grillszezonban nem érdemes kihagyni.
Bár sokáig nem is ismertem az így készített hamburgert, amikor először megütötte a fülemet a "juicy lucy" elnevezés, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. A picit humoros és fülbemászó név egyébként egy teljesen egyszerű ételt és technikát takar - a fűszeres húspogácsát meg kell tölteni sajttal, majd grillen vagy serpenyőben kisütni. Ahogy hő éri, a sajt szépen megolvad, így mikor felvágjuk, kiömlik belőle a nyúlós cheddar.
Igaziból csak annyi a feladatunk, hogy befűszerezzük a darált húst, vékony pogácsákat gyártsunk belőle, majd megtöltsük sajttal. A húsból jóval vékonyabb és laposabb korongokat kell készíteni, mint ahogyan amúgy tennénk, ugyanis kettőt kell majd belőlük egymásra tenni, közéjük kerül a cheddar. Fontos, hogy a húspogácsák széleit alaposan nyomkodjuk össze, különben sütés közben szétnyílhatnak és kifolyhat belőlük a sajt.
Juicy lucy hamburger
Hozzávalók 4 darabhoz
- 700 gramm darált marhahús (20% zsírtartalom)
- 1 evőkanál Worchestershire-szósz
- 1 teáskanál fokhagymasó
- 1 teáskanál bors
- 170 gramm cheddar sajt
- 4 darab hamburgerbuci
- ízlés szerint zöldségek
Elkészítés:
A darált húst, a Worchestershire-szószt, a fokhagymasót és a borsot gyúrjuk össze alaposan egy tálban. Formáljunk 8 darab laposabb, vékonyabb húspogácsát.
Közben a cheddar sajtot vágjuk össze apró kockákra - használhatunk szeletelt sajtot is.
4 darab húspogácsa közepét picit nyomkodjuk be az ujjunkkal, hogy legyen bennük egy kis mélyedés, majd osszuk szét köztük a kockára vágott cheddar sajtot. Ha szeletelt sajtot használunk, vágjunk minden szeletet négy részbe, majd pakoljuk egymásra a kis szeleteket, végül osszuk szét a sajtkupacokat a húspogácsák között.
A másik 4 húspogácsát tegyük a sajttal töltöttek tetejére, majd a szélüket nyomkodjuk össze, hogy ne nyíljanak szét a sütés közben.
Melegítsük elő a grillt vagy egy öntöttvas serpenyőt, majd süssük a húspogácsákat 4 percig. A burgerek picit meg fognak emelkedni az olvadó sajt gőzétől. Óvatosan fordítsuk meg őket, majd villával vagy hústűvel szúrjuk meg a tetejüket, hogy a gőz távozni tudjon. A másik felüket is 4 percig süssük.
Bucival, tetszőleges zöldségekkel kínáljuk.
Fotó: Getty Images