Illatos óriás kakaóscsiga-torta, az ötévesek megvalósult álma
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A nagycsoportos óvodással reggel nyolc és fél kilenc között, az óvoda felé vezető úton lehet a legjobbakat beszélgetni, ilyenkor támadnak a legvadabb gondolatai: egyszer a csillagok Föld körüli mozgásával kapcsolatban, máskor forradalmi süteményekről.
A legtöbbször ezek megvalósíthatatlan ötletek, a legutóbbi viszont nem csak, hogy megvalósítható volt, de nagyon jó is. Anya, létezik olyan kakaós csiga, ami ilyen óóóóóóóriási? Tárja szét a két karját egészen oldalsó középtartásig. De nem úgy, hogy sok csiga együtt, hanem hogy egy, és így tekeredik, tekeredik, míg akkora nem lesz, mint egy torta.
Óriás kakaóscsiga
Hát, eddig talán nem létezett, de most már létezik. A kakaós csiga tésztáját éppen úgy csináltuk, ahogy korábban, lejjebb látható a pontos recept. Begyúrtuk, hagytuk megkelni, majd kinyújtottuk egy nagy téglalap alakra, és megkentük puha vajjal, megszórtuk cukrozatlan kakaóval és porcukorral. Aztán körülbelül kétujjnyi csíkokat vágtunk a tészta hosszanti oldalából, kis csigát tekertünk az elsőből, és egy sütőpapírral bélelt, csatos tortaforma közepébe tettük.
A következő csíkot a kis csigát képező tésztacsík végéhez nyomkodtuk és köré tekertük, majd így folytattuk a többi csíkkal is, míg a formát ki nem töltöttük. Közben csak arra kell nagyon figyelni, hogy a cukorral szórt tésztacsíkról ne hulljon le minden, miközben átemeljük a formába.
Letakarva hagytuk fél óra alatt újrakelni, majd 180 fokosra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöttük. Az ötlet megvalósult, a tervező is elégedettnek bizonyult. Szülinapi tortának is simán el tudom képzelni, sőt, gyertyáért kiált.
Kelt kakaós csiga
Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm liszt
- 2 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 7 gramm porélesztő
- 100 gramm vaj
- 3 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
Fotó: Ács Bori/Só&Bors