Karácsonyi fahéjas mandula: fűszeres cukorral pirul aranybarnára
Készítsd el ezt az egyszerű fahéjas mandulát, és az egyik kedvenc karácsonyi ropogtatnivalód lesz!
Előző évben tökélyre fejlesztettem a kandírozott mandula receptjét, és a karácsonyi időszakban többkilónyit elkészítettem az édes, fahéjas csemegéből – a család és a barátok nagy örömére.
Most pedig elhoztam egy ugyanolyan finom, de sokkal egyszerűbben készülő kandírozott finomság receptjét, amelyet speciális konyhai eszközök nélkül is könnyen elkészíthetsz, és akár gasztroajándék gyanánt meglepheted vele az ismerősöket. A receptben pekándió szerepel, azonban más csonthéjassal – dióval, mandulával – is isteni lesz.
A pekándiót terítsük szét egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsin, és 160 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt enyhén pirítsuk meg. Vegyük ki, és hagyjuk 10 percig hűlni.
Egy kis edényben keverjük össze a cukrot, a vizet, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót, és alacsony hőfokon addig kevergessük, amíg a cukor el nem olvad, és egy szirupos állagot nem kapunk. Ez 1-2 percet fog igénybe venni.
Adjuk hozzá a pekándiót, alaposan forgassuk bele a szirupba, és kevergessük további 1-2 percig. Akkor jó, ha a cukor elkezd kikristályosodni a pekándión, és nehézkessé válik a keverés.
Borítsuk vissza a pekándiót a sütőpapírra, terítsük szét rajta, és néhány órára tegyük száraz, hűvös helyre, hogy kihűljön és a cukor megszáradjon rajta. Légmentesen zárható edényben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu