Karácsonyi fahéjas mandula: fűszeres cukorral pirul aranybarnára

Fahejas-kandirozott-mandula-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készítsd el ezt az egyszerű fahéjas mandulát, és az egyik kedvenc karácsonyi ropogtatnivalód lesz!

A kandírozottmandula-receptek után kutatva legalább 10-féle elkészítési móddal találkoztam. Ezek között volt vajban pirított, tojással bekent, sőt sűrített tejjel készülő is, és bár a legtöbb nagyon szimpatikusnak tűnt, a kedvencem mégis ez a cukorszirupos változat lett. Egyrészt azért, mert ez készül el a leggyorsabban, másrészt pedig mert nem tartalmaz gyorsan megromló hozzávalókat, így sokáig eláll. Mindezek mellett pedig mérlegre sincs hozzá szükség, mert minden hozzávaló kimérhető bögrével vagy kanállal.

Éppen ezért érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, amely aztán az egész ünnepi időszak alatt ellát ízletes ropogtatnivalóval. Ráadásul nagyon egyszerű, mindössze egy cukorszirupot kell hozzá főznöd, amelybe a fűszerek és a pirított mandula kerül. És ennyi, ha a cukor kikristályosodott, és a mandulaszemek már nem ragacsosak, akkor eheted is! Nem mellesleg pedig vendégvárónak és gasztroajándéknak is szuper!

Kandírozott mandula

Fahejas-kandirozott-mandula

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 3.5 bögre mandula
  • 1 bögre víz
  • 2 bögre cukor
  • 2 ek őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 csapott tk
  • 1 ek vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A mandulát terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc alatt pirítsuk illatosra, és félidőnél fordítsuk meg a tepsit, hogy ne égjenek meg.

Közben készítsük el a cukorszirupot – ehhez használjunk egy legalább 3 literes lábost. Adjuk a vízhez a cukrot, és folyamatosan kevergetve forraljuk fel. Ha a cukor elolvadt, alacsony/közepes hőfokon addig rotyogtassuk, amíg a szirup eléri a 120 fokot. Ehhez érdemes hőmérőt használni, ennek hiányában pedig mérjük az időt: 5-6 percre lesz szükség.

Közben keverjük össze a fahéjat, a szerecsendiót és a sót, majd a vaníliakivonattal együtt keverjük a cukorsziruphoz. Adjuk hozzá a pirult mandulát, és alaposan dolgozzuk össze, hogy a mandulát mindenhol bevonja a szirup.

Vegyük le a tűzről, és folytassuk a keverést. A cukor rövid időn belül elkezd kikristályosodni, így fontos, hogy egész addig keverjük, amíg a folyamat befejeződik, különben a mandulaszemek összeragadnak.

Ha a mandulák már nem tűnnek ragacsosnak, akkor terítsük az egészet sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk teljesen megszáradni. Száraz, hűvös helyen több hétig is eláll.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük