Krémes, frissítő, citromos petrezselyempesztó: kesudió az alapja
Friss bazsalikomot szerezni nem mindig egyszerű, petrezselyem viszont mindenhol kapható, és ugyanolyan, ha nem még finomabb pesztó készülhet belőle.
Pesztó nem csak bazsalikomból készülhet, szinte bármelyik aromás zöldfűszer alkalmas rá, hogy a krémes szósz alapja legyen. A kapor tökéletes választás, de petrezselyemmel kiegészítve lesz igazán fantasztikus.
A nehezen és drágán beszerezhető fenyőmaghoz sem kell ragaszkodni, ebben a receptben dió és tökmag váltja le, de akár kesut, mandulát és napraforgómagot is használhatsz.
Ha pedig vegánként készítenéd el ezt a pesztót, a parmezánt cseréld le sörélesztőpehelyre, azzal is tökéletesen működik a recept.
A zöldfűszereket vágjuk durvára, a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra.
Az olajon kívül tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, dolgozzuk össze, míg pürés állaga nem lesz.
Miközben megy a gép, kezdjük el hozzácsorgatni az olajat. Ha túl sűrűnek látjuk a szószt, emeljük meg az olaj mennyiségét.
Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu