Dinsztelt káposztával és pirított kolbásszal gyúrt lángos - Újragondolt nyári kedvenc

30176509 2316709 c3bdf2f4ffcef8dde5582b9d81585629 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lángos a hazai konyha kedvelt street foodja, kelt tészta bő olajban aranybarnára sütve. Leggyakrabban fokhagymás olajjal megkenve szokták fogyasztani, illetve a bőséges sajtos-tejfölös verzió is népszerű.

A lángos retro kaja, mielőtt meghódította a streed food világát, piacok és strandok nélkülözhetetlen elemét jelentette. Természetesen ezek a bódék ma is üzemelnek, csak az eltelt évek során a lángost is megreformálták. A kínálat színes, a tésztába tehetünk burgonyát, medvehagymát, ha pedig gluténérzékenyek lennénk, gluténmentes verziót is készíthetünk. A feltétek is jócskán bővültek, kérhetünk rá darált marhahúsos ragut, karamellizált fűszeres hagymát, de még virslivel is megtölthetjük ezt az isteni, lágy kelt tésztát.

A most következő lángosreceptben dinsztelt káposzta és kolbász emeli a színvonalat. Ezt a nyerő, kiadós párost a kelt tésztába fogjuk belegyúrni, majd forró olajban megsütjük a lepényeket. A kész tésztát fokhagymás olajjal és a megmaradt káposztával boríthatjuk.

Káposztás-kolbászos lángos

Káposztás-kolbászos-lángosct

Hozzávalók 8 darabhoz

A tésztához:

  • 1 kilogramm kenyérliszt (BL 80)
  • 500 milliliter langyos víz
  • 50 gramm élesztő
  • 200 gramm fejes káposzta
  • 1 kisebb szál kolbász
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • bő olaj a sütéshez

A fokhagymához:

  • 5 gerezd fokhagyma
  • 50 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát lezúzzuk, elkeverjük a vízzel, pár órát állni hagyjuk, ezzel ecseteljük majd a frissen sült lángost. 

A tésztához 200 ml langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt, 20 percig pihentetjük. 

Lereszeljük a káposztát, egy serpenyőben lepirítjuk, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, majd ezen karamellizáljuk a káposztát. A kolbászt is apró kockákra vágjuk, kissé lepirítjuk. 

Tálba rakjuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos vizet és a sót. Mehet bele a kihűlt káposzta, kolbász és simára dolgozzuk a tésztát (legalább 10 percig dagasztjuk). 1 órán át kelesztjük. 

A megkelt tésztát átkeverjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. Kis cipókat formázunk belőle. Olajozott kézzel a felületét átsimítjuk, hogy a pihentetés alatt ne száradjon ki. Letakarjuk konyharuhával, 1-2 órán át kelesztjük. 

Olajozott kézzel átsimítjuk a munkafelületet, a cipókból 20-25 cm átmérőjű korongokat formázunk.

Mindkét oldalukat megsütjük 200 fokra melegített olajban, majd papírtörlőre szedjük. 

A fokhagymával megkenjük a frissen sült lángosokat.

Ha bejött ez a recept, próbáld ki ezt is.

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük