Krémes, kapros tökfőzelék tejföllel dúsítva: imádni fogja a család

tökfőzi
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Liszt nélkül még finomabb a tökfőzelék, sűrítheted saját magával, de egy kevés keményítővel is.

Kaporszezonban kötelező tökfőzeléket készíteni, a zsenge, illatos zöldfűszer minden ételt megkoronáz. Amennyire jól passzol a zöldségekhez, legyen szó akár tökről vagy újkrumpliról, annyira jól megy a húsokhoz is.

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kell a boltba rohannom kaporért, mamám veteményeskertje tele van a zsenge zöldfűszerrel, úgyhogy amikor hazahoztam egy nagy csokorral belőle, nem is volt kérdés, hogy mi lesz a sorsa.

A tökfőzeléket nem liszttel sűrítettem, egy kevés keményítőt adtam hozzá, de abból sem kell sok: hiszen éppen csak annyi leve lesz a főzeléknek, amennyit a tök enged magából a párolás során. Mi fehéren szeretjük a tökfőzeléket, így tejjel és tejföllel gazdagítottam, de aki szeretne, keverjen bele egy kevés fűszerpaprikát is. A savanykás ízhatást ecettel és citromlével is el lehet érni, de én utóbbit ajánlom, kevésbé markáns és ad hozzá egy plusz frissességet is.

Kapros tökfőzelék

tökfőzi2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilogramm főzőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 gramm vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 deciliter tej
  • 1 evőkanál keményítő
  • ízlés szerint
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 csokor kapor
Recept idők

Elkészítés:

A tököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, kanalazzuk ki a magjait, majd gyaluljuk le. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A kaprot mossuk meg, aprítsuk össze.

A vajat és az olajat olvasszuk meg egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, 4-5 perc alatt dinszteljük üvegesre. Ekkor adjuk hozzá a tököt, forgassuk össze, majd sózzuk. Pároljuk nagyjából 15 percig, míg össze nem esik és puha nem lesz, közben vizet is enged ki magából.

Egy kis tálkában keverjük csomómentesre a tejfölt, a tejet és a keményítőt, ha kész, folyamatos kevergetés mellett öntsük a tökhöz. Újraforrásig főzzük. 

Ekkor kóstoljuk meg, ízesítsük sóval még, ha szükséges, majd adjuk hozzá a citromlevet és keverjük bele a kaprot. Várjuk meg, míg újra felforr, főzzük 1-2 percig, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük