
Kívül ropogós, belül krémes tócsni zsenge tökből készítve: kaporral ízesítsd

Ha egészen piciket sütsz, és mártogatóssal kínálod őket, tökéletes partifalat, de akár ebédként is megállja a helyét a töktócsni.
Ha szereted a hagyományos tócsnit, de unod a krumplis verziót, próbáld ki gyalult tökkel készítve. Hogy így is laktató legyen, kicsit több liszttel és tojással készült, mint a klasszikus verzió, vastagabb lepényeket kaptunk végeredményül.
A tök párja a kapor, a zöldfűszer nem hiányozhat a tócsniból sem, attól lesz igazán finom, de egy kevés fokhagymát is érdemes reszelni bele. Mellé már nincs is szükség másra, csak az elmaradhatatlan só-bors párosra.
Ha szeretnéd, olaj helyett vajon is kisütheted, úgy még kap egy kis pluszízt a tócsni.
Kapros töktócsni

Hozzávalók 8 darabhoz
- 50 dkg tök (hámozott, kibelezett súlya)
- 150 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
A tököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, kanalazzuk ki a közepét, gyaluljuk le. Szórjunk rá fél teáskanál sót, majd hagyjuk állni 20 percig. Nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
Adjuk a tökhöz a maradék sót, borsot ízlés szerint, az összezúzott fokhagymát, összeaprított kaprot, lisztet, tojást. Keverjük alaposan össze a masszát. Kicsit sűrűbb lesz, mint a nokedlitészta. Ha sótlannak érezzük, lehet még most sózni.
Forrósítsunk egy serpenyőben annyi olajat, amennyi ellepi az alját. Két kanál segítségével szaggassuk bele a masszát, lapogassuk le őket. Egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér.
Süssük oldalanként 2-3 percig, míg aranybarna lesz. Tegyük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!