Kívül ropogós, belül krémes tócsni zsenge tökből készítve: kaporral ízesítsd

töktócsni2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egészen piciket sütsz, és mártogatóssal kínálod őket, tökéletes partifalat, de akár ebédként is megállja a helyét a töktócsni.

Ha szereted a hagyományos tócsnit, de unod a krumplis verziót, próbáld ki gyalult tökkel készítve. Hogy így is laktató legyen, kicsit több liszttel és tojással készült, mint a klasszikus verzió, vastagabb lepényeket kaptunk végeredményül.

A tök párja a kapor, a zöldfűszer nem hiányozhat a tócsniból sem, attól lesz igazán finom, de egy kevés fokhagymát is érdemes reszelni bele. Mellé már nincs is szükség másra, csak az elmaradhatatlan só-bors párosra. 

Ha szeretnéd, olaj helyett vajon is kisütheted, úgy még kap egy kis pluszízt a tócsni. 

Kapros töktócsni

töktócsni

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 50 dkg tök (hámozott, kibelezett súlya)
  • 150 gramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A tököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, kanalazzuk ki a közepét, gyaluljuk le. Szórjunk rá fél teáskanál sót, majd hagyjuk állni 20 percig. Nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.

Adjuk a tökhöz a maradék sót, borsot ízlés szerint, az összezúzott fokhagymát, összeaprított kaprot, lisztet, tojást. Keverjük alaposan össze a masszát. Kicsit sűrűbb lesz, mint a nokedlitészta. Ha sótlannak érezzük, lehet még most sózni.

Forrósítsunk egy serpenyőben annyi olajat, amennyi ellepi az alját. Két kanál segítségével szaggassuk bele a masszát, lapogassuk le őket. Egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér. 

Süssük oldalanként 2-3 percig, míg aranybarna lesz. Tegyük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.

Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük